Експорт зерна з України нарешті перевищив результат 2010 року

Понеділок, 14 листопада 2011, 10:29

Темпи експорту зерна з України, які в цьому сезоні значно відставали від результатів 2010 року, нарешті наздогнали і перегнали обсяги торгівлі 2010 року.

Перевага на 9 листопада - 300 тис. тонн на користь сезону 2011/2012.

З початку сезону Україною було експортовано 5,3 млн. тонн зернових. Це означає, що обсяги відвантаження зерна за кордон нарешті почали перевершувати показники 2010 року, пише "Дело".

Нагадаємо, що до цих пір в цьому сезоні, незважаючи на значну перевагу обсягу врожаю, темпи експорту зерна з України були значно нижче, ніж у першій половині сезону 2010/2011.

Реклама:

За даними експертів компанії GrainUkraine, надолужити згаяне в перші місяці сезону вдалося завдяки активізації експорту кукурудзи.

Так, з початку сезону через Україну відвантажено понад 1,3 млн. тонн кукурудзи, що в 2,5 рази більше, ніж аналогічний показник минулого року.

"Експорт пшениці поки приблизно відповідає торішньому - 2 млн. тонн, а ось відвантаження ячменю приблизно на 20% менше - близько 1,8 млн. тонн", - зазначають аналітики компанії.

Соєвих бобів на сьогодні вивезено вже на 30% вище, ніж у період 1 липня - 9 листопада 2010 року.

Все ще значно відстають у порівнянні з торішніми обсяги експорту ріпаку - з початку сезони експортовано всього 0,7 млн. тонн, що на чверть менше результату 2010

року на 9 листопада.

Нагадаємо, що низькі темпи експорту зерна з України були основною причиною, чому уряд скасував експортні мита на зерно, що діяли в країні з 1 липня 2011 року, якими, власне, і було викликано уповільнення міжнародної торгівлі зерновими.

З початку сезону експорт зерна з України йшов в безпрецедентно низьких обсягах.

Особливо помітно було просідання на тлі рекордів, які в цей же період ставила Росія.

Дисбаланс намітився з першого ж місяця - Росія за липень експортувала 2,38 млн. тонн зерна, що стало рекордним результатом за всю новітню історію.

Україна в цей місяць поставила антирекорд - експорт склав 380 тис. тонн зерна, що є безпрецедентно низьким рівнем за багато років.

Додаткове податкове навантаження у вигляді мит зумовило стабільне відставання України від свого основного конкурента на зерновому ринку і в наступні місяці.

Так, Росія за перші три місяці сезону експортувала 9 млн. тонн зернових, а експорт зерна з України на ту ж дату склав близько 3 млн. тонн.

В даний час залишилася в дії тільки експортне мито (14%, але не менше 23 євро / тонна) на ячмінь.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!