Зерновики вимагають відмінити експортне мито

Понеділок, 19 вересня 2011, 11:24
Експортне мито на зернові потрібно негайно відмінити.

Про це заявили в Українській зерновій асоціації.

З 1 липня 2011 року в Україні діє експортне мито на пшеницю і суміш пшениці та жита в розмірі 9%, але не менше 17 євро за тонну, на ячмінь - 14%, але не менш 23 євро/тонну, на кукурудзу - 12%, але не менше 20 євро/тонну.

В асоціації переконані, єдиною умовою збільшення дохідної частини бюджету є зростання економіки України, збільшення інвестування, виробництва та споживання товарів і послуг підприємствами та населенням.

"Влада ж використовує хибний шлях додаткового оподаткування національних виробників - і це під гаслами зниження податкового тягаря на економіку України", - уточнили в прес-службі об'єднання.

Реклама:

Філософія застосування експортного мито в "нормальних" економічних і політичних умовах передбачає стягнення його з кінцевого покупця продукції - тобто з її імпортера.

За такої філософії вплив на вітчизняного виробника відсутній, оскільки він отримує ту ж ціну, яку отримав би і без дії мит.

"Натомість імпортер вимушений крім ціни виробнику оплачувати й додатковий податок, яким виступає експортне мито", - зазначають в асоціації.

"Світова практика доводить - зазначений механізм є сенс використовувати в умовах, коли країна, яка запровадила експортне мито, є одним з ключових гравців на світовому ринку даного товару, або коли більша частка виробленої в країні продукції, відносно якої запровадили експортне мито, спрямовується за межі країни", - уточнили в прес-службі.

В українських реаліях експортне мито на пшеницю, ячмінь та кукурудзу вимушені сплачувати сільськогосподарські виробники, оскільки частка України в світовому експорті пшениці не перевищує 6%, кукурудзи - 3%, ячменю - 21%.

"За таких умов світовий ринок, а відповідно і світова ціна, не зазнають змін при наявності чи відсутності експортного мита. Таким чином українські виробники, які не мають достатньо коштів для закупівлі техніки, будівництва елеваторів, сьогодні втрачають 200-250 гривень на тонні збіжжя внаслідок запровадження експортного мита", - уточнили в асоціації.

Запровадивши експортне мито до стратегічних продуктів влада прирівняла вітчизняний зерновий комплекс до аграрного комплексу Зімбабве, Гватемали, Уганди, Колумбії, Коста Ріки, Малайзії, Індонезії, Фіджі та Індії, вважають спеціалісти об'єднання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!