Інвестори без розбору купують або продають все підряд

Понеділок, 12 вересня 2011, 10:30

Вартість американських компаній все менше визначається результатом їх роботи і все більше - настроями на ринку, що змушують гравців без розбору купувати або продавати все підряд.

За серпень кореляція між цінами акцій 250 найбільших компаній, що входять в індекс S&P 500, становила 81%, підрахували аналітики JPMorgan.

Тобто ці папери вели себе майже однаково. Такої "одностайності" на ринку не було навіть після краху Lehman Brothers і землетрусу в Японії (тоді кореляція була 70%), пише газета "Ведомости".

Історичне середнє значення, за даними JPMorgan, - 30%.

Реклама:

Вища - 88% - кореляція була лише в жовтні 1987 року, коли індекс Dow Jones за день (19 жовтня) впав на 22,6%.

Зазвичай навіть під час масової паніки чи оптимізму акції поводяться по-різному.

Наприклад, при побоюванні щодо перспектив зростання економіки падають акції залежних компаній, але інвестори перекладаються в так звані захисні папери; зазвичай це акції компаній споживчого та комунального секторів.

Нарешті, поведінка окремих паперів визначається фундаментальними показниками та новинами компанії.

Але останнім часом учасники ринку рідше дивляться на окремі компанії, а керуються спільним почуттям невизначеності щодо перспектив розвитку економіки США та борговою кризою в єврозоні.

Інвестори втратили орієнтири, у них немає паралелей для порівняння, говорив днями Метт Кінг, керівник глобального управління по стратегії на боргових ринках Citigroup: США вперше позбулися вищого кредитного рейтингу, в розвинених країнах Європи ще не було такої кризи, а головне - політики втратили резолюцію діяти і, як наслідок, довіра інвесторів.

Рух більшості акцій в одному напрямку збільшує зміни індексів.

У квітні індекс волатильності VIX, який ще називають "мірилом страху", коливався в межах 14-19 пунктів, а з 3 серпня до кінця місяця - 30-48 пунктів.

У свою чергу, зростаюча волатильність збільшує взаємозв'язок між різними акціями, відзначає президент Macro Risk Advisors Дін Кернатт: "Багато трейдерів зобов'язані закривати позиції, якщо через волатильність порушуються ліміти ризику. Це ще більше підвищує кореляцію". Виходить ланцюгова реакція.

Справа не стільки в настроях інвесторів, скільки в поширенні високочастотного трейдингу, на який в США припадає 70-80% обороту, упевнений Девід Фуллер, видавець інвестиційного бюлетеня Fullermoney Global Strategy.

Така торгівля підвищує зв'язок не тільки між окремими акціями, а й між різними видами активів, відзначає Фуллер.

"Це сумно, тому що високочастотний трейдинг спотворює і дестабілізує ринки, це хижацька практика, яка не має нічого спільного з їх головною метою - формувати капітал. Але бірж він подобається, тому що підвищує їх прибуток".

Аналітики Goldman Sachs на ринках деривативів пишуть у звіті, що кореляція може дещо знизитися в жовтні з настанням сезону квартальних звітів, який змусить інвесторів звернути увагу на фундаментальні показники окремих компаній.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!