Харків'яни взялися захищати секонд-хенд від податкової "біблії"

Середа, 22 вересня 2010, 17:33

Близько однієї тисячі людей протестують на площі Свободи в Харкові проти можливого обмеження ввозу секонд-хенда в Україну.

Акція почалася близько 15:00, повідомляє агентство "Українські Новини".

Учасники акції зібралися перед будинком, де розміщені харківська міськрада, обласна державна адміністрація й Харківська обласна рада.

Учасники мітингу тримають плакати: "Ми не конкуренти української легкої промисловості", "Свободу вибору - українському споживачеві", "Асоціація дилерів одягу секонд-хенд проти сваволі", а також прапор профспілки підприємців.

Реклама:

Промовці на мітингу зазначають, що торгівля секонд-хендом не впливає на стан української легкої промисловості, і стверджують, що покупцями секонд-хенда є незаможні громадяни, а також ощадливі люди, котрі бажають придбати якісні товари за доступною ціною.

Вони також підкреслюють, що секонд-хенд становить конкуренцію дешевому одягу китайського виробництва, який не здатний конкурувати з одягом європейських брендів за якістю.

Низка промовців висловились також проти положень проекту Податкового кодексу, які, з їхніх слів, погіршать умови ведення бізнесу в Україні.

Акція, заявлена до 18:00, проходить без зіткнень.

Представники асоціації дилерів секонд-хенда повідомили, що в Харкові працюють не менш як 500 магазинів, у яких зайнято не менш як 5 тис. осіб, а також близько 500 кіосків, які торгують секонд-хендом на ринках міста.

За оцінками асоціації, у бізнесі торгівлі одягом секонд-хенд у Харківській області зайнято близько 20-25 тис. осіб.

За даними асоціації, в 2008 році в Україну було завезено близько 81 тис. тонн одягу секонд-хенд, в 2009 році - 73 тис. тонн, за січень-червень 2010 року - близько 40 тис. тонн.

Як повідомляло агентство, прем'єр-міністр Микола Азаров вважає, що для операцій із ввозу в Україну секонд-хенду мають бути встановлені досить високі ставки податків.

Державний комітет з регуляторної політики й підприємництва вважає за необхідне передбачити норми щодо обмеження ввозу в Україну товарів, що були у вжитку (секонд-хенд), у Митному кодексі.

Всеукраїнське об'єднання обласних організацій роботодавців легкої промисловості вважає за необхідне ввести ліцензування операцій із секонд-хендом, а також мито в 1,5 євро за ввіз 1 кг такого товару незалежно від декларованої вартості.

Нагадаємо, норми, якими забороняється ввезення в Україну товарів  секонд-хенд, внесені до проекту Податкового кодексу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: