Бродський позбавив українців секонд-хенду

Середа, 8 вересня 2010, 13:30

Норми, якими забороняється ввезення в Україну товарів  секонд-хенд, внесені до проекту Податкового кодексу.

Про це заявив голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський в інтерв'ю каналу ICTV, повідомляє прес-служба комітету.

"У нас завозиться майже 2 кг секонд-хенду на людину. Хоч насправді під прикриттям секонд-хенду часто везуть просто контрабанду. Так, наприклад, завозиться новий одяг, який потім продається за комерційними розцінками. Але, якщо він новий - тоді треба платити мито, щоб для всіх на ринку були рівні умови", -  наголосив Бродський.

У 2009 році в Україну було завезено товарів групи секонд-хенд в обсязі 73,5 тисяч тонн на суму 57 млн. дол., а за 6 місяців 2010 року вже завезено 39,6 тисяч  тонн таких товарів на суму 39,3 млн. дол.

Реклама:

За даними Держкомпідприємництва, 80%секонд-хенду ввозиться як гуманітарна допомога, а одяг та речі, що були у використанні, ввезені на митну територію України в якості гуманітарної допомоги без сплати митних платежів, не можуть використовуватись в комерційних цілях.

За інформацією відомства, зазначені товари реалізуються через торговельні мережі та на ринках. Крім того під виглядом секонд-хенду до країни без сплати податків та мита ввозяться також і товари відомих міжнародних та європейських брендів, каже керівник Держкомпідприємництва.

За його словами, ініціатива заборонити ввезення секонд-хенду йшла від представників вітчизняної легкої промисловості. Неконтрольоване ввезення секонд-хенду без сплати мита створювало неконкурентні умови, які ставили вітчизняний легпром на межу виживання.

"Якщо раніше у цій галузі було зайнято близько мільйона людей, зараз - 90 тисяч. Український ринок нині належить дешевим товарам із Туреччини і Китаю та секонд-хенду", - підкреслив Бродський.

На його думку, присутність значних обсягів товарів групи секонд-хенд на території України несе загрозу для життя і здоров'я населення України через ризик поширення небезпечних інфекцій, а також додатково створює у країні екологічну проблему через забруднення навколишнього середовища. 

"Нам треба вже згадати про гідність і перестати завозити з усього світу непотріб. Якщо хтось хоче дійсно допомогти нашим людям, хай допомагає грошима", - сказав голова Держкомпідприємництва.

Заборона на ввезення секонд-хенду до України має вступити у силу з 1 січня 2011 року.         

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: