Дністровська ГАЕС може заважати Україні на шляху до НАТО

Четвер, 3 квітня 2008, 14:53

Позиція Румунії може стати додатковою перешкодою на шляху приєднання України до плану дій зі здобуття членства в НАТО, повідомив співробітник департаменту НАТО МЗС України.

За даними джерела, позиція Румунії з приєднання України до ПДЧ зазнала зміни після ноти МЗС Молдови, що вказувала на наявність територіальної суперечки з Україною в питанні сумісного використання гідроресурсів річки Дністра, а також демаркації й делімітації меж у районі Дністровського гідровузла біля с. Неславча Окніцького району Молдови (с. Нагоряни Могилів-Подільського р-ну України).

Статут НАТО не передбачає приєднання до Альянсу держав, що мають недозволені територіальні суперечки з сусідами.

Дністровський гідровузол включає Дністровську ГЕС-1 і ГЕС-2, а також Дністровську ГАЕС, що будується (гідроакумулюючу електростанцію). Межа між Україною і Молдовою на цій ділянці з часів СРСР проходить по фарватеру річки Дністер.

На молдавській території площею 17,35 га розташована частина греблі Дністровської ГЕС-2 і, в перспективі, частина нижнього водосховища ДГАЕС. Підставою для виділення земельної ділянки під будівництво була ухвала Ради міністрів МОЛДССР №372 від 22.08.1981, яку молдавська сторона вважає такою, що втратила силу.

Оскільки Дністровський гідровузол використовує загальні гідроресурси р. Дністра і частково розташований на території Республіки Молдова, Кишинів вимагає надати йому частку акцій у ВАТ "Дністровська ГАЕС", на балансі якої перебувають споруди гідровузла.

Проте на початку 2008 року державні органи України почали процедуру передачі майна Дністровського гідровузла від ВАТ "ДГАЕС" до ВАТ "Укргідроенерго" (наказ Мінпаленерго №14 від 16.01.2008). Це робить неможливим задоволення вимог Молдови щодо надання їй пайової участі в Дністровському гідровузлі, оскільки ВАТ "Укргідроенерго" відноситься до підприємств, приватизація яких заборонена.

"Економічна правда" за матеріалами БукІнфо

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!