Через занижені ціни для населення газова галузь може зазнати краху - "Нафтогаз"

Вівторок, 13 листопада 2007, 14:16

НАК "Нафтогаз України" заявляє про те, що штучне заниження ціни на газ для населення призводить до фінансового та виробничого краху української газової галузі.

"Штучне заниження протягом останніх 5 років ціни на газ для населення зумовлює серйозні фінансові проблеми українських газовидобувних підприємств та знижує власний видобуток природного газу в Україні", - йдеться у прес-релізі компанії.

Вона нагадує, що газовидобувні підприємства України, в яких частка держави становить від 50% і більше, змушені в обов'язковому порядку постачати газ для його реалізації домогосподарствам країни.

Втім, низька неринкова ціна на природний газ для населення зумовлює майже збиткове видобування палива, стверджують у компанії.

Реклама:

Вони заявляють, що через відсутність вільних коштів не можуть ввести в експлуатацію перспективні свердловини та родовища, що призводить до втрати Україною близько 4 млрд куб. м власного природного газу щорічно.

"Це означає, що кожного року не отримані 4 млрд куб. м газу НАК "Нафтогаз України" змушений заміщувати імпортованим паливом за ціною, значно вищою від вартості власного газу", - заявляє компанія.

"Майже половина населення сьогодні споживає газ українського видобутку за ціною 339 грн за тис. кубометрів, у середньому тариф становить 477 грн, а ринкова ціна імпортованого газу – 1020 гривень", - пояснюється у прес-релізі.

Таким чином, у 2007 році компанія витрачає майже 2,5 млрд гривень додаткових коштів на закупівлю дорожчого газу за кордоном, резюмує НАК.

У 2007 році основний вид діяльності дочірньої компанії "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України" – видобуток вуглеводнів - забезпечив лише 9% прибутку компанії, що НАК вважає недостатнім для розвитку газового ринку.

"На сьогодні "Укргазвидобування" виживає винятково завдяки рентабельності інших видів діяльності", - наголошує компанія.

"Фактично, найбільше газовидобувне підприємство України існує завдяки недофінансуванню у геологорозвідку, буріння, ремонт і діагностику промислового обладнання. Це суттєво зменшуватиме як безпеку, так і обсяги видобування газу в Україні у майбутньому", - додають у НАК.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!