Новінський створює новий холдинг?

Понеділок, 29 жовтня 2007, 12:09

Структури, близькі до "Смарт-холдингу" Вадима Новінського, розробляють проект створення суднобудівного холдингу на базі Херсонського суднобудівного заводу (ХСЗ), підконтрольного компанії.

У нього планують включити державний Суднобудівний завод ім. 61 комунара, а також Чорноморський суднобудівний завод (ЧСЗ) братів Олега й Ігоря Чуркіних. Про це пише Коммерсант-Україна, посилаючись на прес-центр ЧСЗ.

Представник братів Чуркіних Ірина Акулова заявила, що, в принципі, це гарна ідея (створення суднобудівного холдингу), але зараз підприємці її не підтримують.

Дістати коментар ТОВ "Смарт-холдинг" виданню не вдалося. Однак джерело, близьке до Новінського, підтвердило, що керівництво компанії таку ідею розглядає, і уточнило, що один із варіантів об'єднання передбачає створення холдингу на паритетних засадах.

Реклама:

"За нашими оцінками, це дозволить знизити собівартість будівництва суден на 15%. Окрім того, холдинг зможе на більш вигідних умовах одержувати кредити, необхідні для розвитку підприємств і купівлі морських торговельних портів", - сказав він.

Детальніше про плани створення холдингу повідомив голова ради компанії "Судмашпром" Павло Мовчан (володіє 90,25% акцій ЧСЗ) "Інтерфакс-Україна".

За його словами, крім будівництва і ремонту суден найрізноманітнішого призначення, холдинг відкриє власну судноплавну компанію для роботи на міжнародних вантажних і круїзних лініях.

Порядок спільного інвестування поки не визначений через відсутність оцінки підприємств. Мовчан каже, що він повинен становити не менше 25% від балансової вартості кожного заводу.

"Якщо власники створюваного суднобудівного холдингу зосередяться на розвитку цих підприємств, а також займуться активним просуванням суден, які вони здатні виробляти, то частка групи в загальному обсязі виробництва українських суднобудівних підприємств доросте приблизно до 50%. Цього можна буде досягти через п'ять-десять років за умови інвестування $300-400 млн", - каже перший віце-президент асоціації суднобудівників України "Укрсудпром" Віктор Лисицький.

Як відомо, Фонд держмайна домагається повернення ЧСЗ у держвласність, для того, щоб виставити його на повторний конкурс.

За словами прес-секретаря ЧСЗ Максима Головіна, акціонери ХСЗ уже звернулися до уряду з проханням виключити Завод ім. 61 комунара зі списку об'єктів, що не підлягають приватизації. У Мінпромполітики підтвердили, що планують запропонувати Кабміну ініціювати необхідний для приватизації законопроект.

У квітні поточного року мер Миколаєва Володимир Чайка звинуватив керівництво Заводу ім. 61 комунара в спробі тіньової приватизації підприємства. У своєму зверненні до уряду він повідомив, що заволодіти заводом може поручитель підприємства – ХСЗ.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!