"Газекс" за передачу газорозподільних мереж у концесію

П'ятниця, 19 жовтня 2007, 18:21

Компанія "Газекс", яка володіє газорозподільними компаніями "Дніпрогаз", "Харківгаз", "Донецькміськгаз" та "Криворіжгаз" підтримує пропозицію, озвучену на засіданні Ради національної оборони та безпеки щодо передачі газорозподільних мереж у концесію.

Про це сказав на прес-конференції генеральний директор "Газекс-менеджмент" (Росія) Андрій Пестов.

Він сказав, що це є звичною практикою у країнах Європи, яка довела свою ефективність у залученні інвестицій та розвитку інфраструктури галузі, натомість, заяви Юліїї Тимошенко про націоналізацію є значним ударом для інвесторів.

"Концесія – це наразі єдиний можливий в Україні механізм. Найбільш простий і законодавчо передбачений здатний до реалізації", - сказав Пестов.

Реклама:

Він додав, що разом з передачею мереж у концесію треба розробити систему довгострокових тарифів, які передбачали би повернення інвестованих коштів, щоб забезпечити прозоре включення капіталу та розробку плану розвитку мереж, який враховуватиме розвиток територій загалом.

"Ми не заберемо кудись ці мережі з собою: кудись на Кіпр, на Багами і так далі. Вони залишаться для жителів назавжди. І це буде працювати", - сказав він.

Пестов сказав, що передача газорозподільних мережу концесію дозволить інвестувати кошти у систему, розвивати їх і підвищувати безпеку. Серед умов, необхідних для необхідних для розвитку галузі він відзначив, забезпечення довгострокових стосунків між власником та інвестором і зміну моделі фінансово-економічних взаємин, яка передбачала би повернення інвестицій.

Він сказав, що з кінця 2006 року дочірня "Нафтогазу України" компанія "Газ України" відмовилася підписувати довгострокові договори з газорозподільними компаніями, а заяви про націоналізацію ще більше погіршують ситуацію.

Виконавчий директор компанії "Газекс-Україна" Віталій Дем'янюк відзначив, що група за державний контроль над мережами і підприємствами, які їх експлуатують.

"Та пропозиція, що була озвучена на останньому засіданні (РНБО) паном Проданом, нам абсолютно імпонує і ми маємо надію, що після того, як будуть зняті різні і спекуляції щодо газових мереж, держава і влада в Україні зрозуміють, що треба установити нормальні, розумні правила. Такі тенденції є і ми розраховуємо, що такі правила будуть встановлені", - сказав, відповідаючи на запитання Дем’янюк. Віні додав, що група "Газекс" має високу кваліфікацію і є достатньо конкурентоспроможними щоб вигравати і конкурси по передачі газорозподільних мереж у концесію.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!