Акції "Укртатнафти" вирішили повернути Семенюк

Четвер, 9 серпня 2007, 10:22

Кабінет міністрів прийняв рішення повернути державний пакет акцій ЗАТ "Укртатнафта", що сьогодні контролюється "Нафтогазом", Фондові державного майна.

"Вирішено весь пакет повернути ФДМ, а щодо його розміру - нехай ще розбирається робоча група (за участю татарстанських акціонерів)", - сказала журналістам глава Фонду Валентина Семенюк після розгляду Кабінетом міністрів цього питання в середу.

Вона пояснила, що цей пакет не був включений у статутний фонд НАК "Нафтогаз", тому законодавча перешкода по його поверненню Фондові відсутня.

Глава ФДМ також уточнила, що інших рішень по суперечці навколо "Укртатанафти" уряд у середу не приймав.

Реклама:

У той же час міністр економіки Анатолій Кінах сказав журналістам, що уряд не ухвалив остаточного рішення з питання "Укартатнафти" на засіданні в середу.

"Остаточне рішення не прийнято. Воно відкладено на два тижні, поки не буде довершена робота робочої групи з 18 (спірних) відсотків", - відзначив він.

Тим часом, як повідомив Агентству нафтової інформації (АНІ) голова правління "Укртатнафти" Сергій Глушко, рішення уряду України повернути держпакет акцій компанії ФДМ буде сприяти завершенню конфлікту її акціонерів.

"Думаю, після ухвалення цього рішення в цілому конфлікт буде остаточно вичерпано, а ФДМ займе дійсно державну позицію", - сказав він.

У свою чергу, експерт Центру енергетичних досліджень В'ячеслав Бутко вважає, що ухвалення такого рішення віднімає в уряду "останній ринковий важіль регулювання ринку нафтопродуктів і послабляє вплив держави на ціноутворення в галузі".

Українська сторона протягом декількох років заперечує правомірність передачі 18,296% акцій "Укртатнафиы" двом компаніям - Seagroup International Inc. і Amruz Trading AG.

Російські акціонери з Татарстану донедавна контролювали в цілому більш 55% акцій "Укртатнафти": міністерству майна і земельних ресурсів Татарстану належало 28,778% акцій ЗАТ, "Татнефті" - 8,613% акцій, 18,3% акцій - дружнім "Татнефті" компаніям Seagroup International і Amruz Trading (9,96% і 8,336% акцій відповідно).

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!