В СП попередили Азарова, що тиснути на НБУ через рубль не гоже

Четвер, 9 серпня 2007, 17:39

Заяви першого віце-прем’єра-міністра, міністра фінансів Миколи Азарова щодо формування частини золотовалютних резервів НБУ в рублях виходять за межі компетенції Кабміну, заявили у Секретаріаті президента.

"Учора Перший віце-прем’єр Микола Азаров заявив, що на сьогодні російський рубль – це тверда валюта і Національний банк повинен формувати частину своїх золотовалютних резервів у цій валюті. Таку позицію він пояснив тим, що Росія, можливо, перейде на розрахунки з імпортерами за нафту та газ у рублях", - стверджують у Секретаріаті.

В СП вважають, що відповідно до законодавства, органом, який визначає та проводить грошово-кредитну політику – і зокрема управляє золотовалютними резервами, – є Національний банк, а ніяк не міністр фінансів.

"Заяви відповідного роду є такими, що чинять тиск на Національний банк України і перешкоджають йому у здійсненні його основної функції за Конституцією України – забезпечення стабільності грошової одиниці України", - мовиться у заяві.

Реклама:

З огляду на це Секретаріат президента стурбований новими "проявами спроб адміністративного керування економікою, і попереджає про неприпустимість проголошення посадовими особами уряду заяв щодо грошово-кредитної політики, які можуть вплинути на стабільність національної валюти".

Нагадаємо, перший віце-прем’єр, міністр фінансів Микола Азаров вважає прийнятним для України перехід у розрахунках за російський газ на рубль.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!