Литвин вимагає від президента і прем’єра навести лад із землею

Четвер, 9 серпня 2007, 19:04

Лідер Блоку свого імені Володимир Литвин заявляє, що "фінансово-промислові групи і олігархи за допомогою обслуговуючих їх парламентський-урядових партій приступили до вирішення земельного питання в Україні для себе і на свою користь".

Про це повідомили в прес-службі Блоку Литвина.

"Захоплення сільськогосподарських угідь, земель державного резерву разом з водними ресурсами, лісових масивів набув масового і скоординованого характеру", - відзначає він в своїй заяві.

Такий же масовий характер, за словами Литвина, мають і посягання на земельні паї людей, що особливо цинічно і зухвало відбувається відносно жителів Київщини – Щасливе, Гора, Гнедін тощо. При цьому, відзначає він, в хід йде все – суди, погрози, тиск, шантаж, підтасовування і знищення документів.

Реклама:

"Це загрожує тим, що воднораз люди і Україна взагалі залишаться без землі. Не виключено, що дехто вже зараз живе на землі, яка йому не належить, – висловлює побоювання Литвин. – Хотя, це його земля по праву і по законах справедливості", - додає він.

Литвин стверджує, що державна політика відносно землі і людей, що живуть і працюють на ній, має, "по суті, грабіжницький характер".

На доказ цього він наводить наступні факти. По-перше, з 2006 року не було ухвалено жодного реального рішення для поліпшення ситуації на селі. Натомість були відмінені навіть ті мінімальні пільги, які дозволяли хоч якось утримувати сіло від повного занепаду. По-друге, законодавчими актами, необхідними Україні для вступу до СОТ, завданий нищівного удару сільськогосподарським виробникам. По-третє, продовживши мораторій на продаж землі до 2008 року і не заборонивши взагалі продаж сільгоспугідь, держава створила вузькому коло осіб режим сприяння для тіньової скупки землі.

Вивід з цього, на думку екс-спікера, очевидний: влада робить все для того, щоб остаточно зруйнувати сіло і забрати у людей землю.

"А оскільки люди не віддадуть землю, яка за законом правди належить їм, велика ймовірність гострих зіткнень і крові", - вважає Литвин.

Він переконаний, що українське суспільство, всі люди повинні вимагати від президента, прем’єр-міністра і керівництва судовою, а також правоохоронної системи заборонити які-небудь оборудки із землею до наведення ладу в цьому доленосному для народу питанні. Крім того, вважає Литвин, влада повинна визнати всі рішення, що стосуються землі, які порушують інтереси людей і громад, такими, що не підлягають виконанню. Також він закликає негайно почати публічну інвентаризацію землі, сформувавши для цього відповідні комісії на чолі з представниками громадськості, надавши їм найширші повноваження.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!