"Нафтогаз" придумав, як не платити гроші Фірташу

Четвер, 16 серпня 2007, 09:50

Прибуток спільного підприємства "Укргаз-Енерго", що займається реалізацією в Україні імпортованого природного газу, буде реінвестовано у видобуток газу на чорноморському шельфі. Таке рішення правління "Нафтогазу України" прийняло 14 серпня, повідомляє газета Комєрсант-Україна.

Згідно з рішенням правління "Нафтогаза", прибуток "Укргаз-Енерго", у яких НАК й "Росукрэнерго" володіють по 50% акцій, буде спрямовано на освоєння Одеського й Безімянного родовищ на шельфі Чорного моря.

Для освоєння цих родовищ "Укргаз-Енерго" створить із "Черноморнафтогазом" спільне підприємство в пропорції 50 на 50. Як власник 100% "Черноморнафтогаза" й 50% "Укргаз-Енерго", "Нафтогаз" буде контролювати 75% спільного підприємства.

Чистий прибуток "Укргаз-Енерго" за 2006 рік склав 709,8 млн. гривень.

Залучаючи "Укргаз-Енерго" як інвестора для розробки Одеського газового родовища, "Нафтогаз" розраховує одержати контроль над прибутком компанії, уважають експерти. "Торік "Укргаз-Енерго" отримало значний прибуток. Мінтопенерго запропонувало направити її як дивіденди на рахунки "Нафтогаза", а RosUkrEnergo - вкласти у розвиток. Сторони так і не домовилися про її розподіл, - цитує "Комєрсант" високопоставлене джерело в Кабміні. - Нинішній варіант свого роду компромісний - прибуток буде вкладено у видобуток газу, але контролювати його, по суті, буде "Нафтогаз"".

Реклама:

Загальні запаси газу Одеського й Безіменного родовищ оцінюються в 20-30 мільярдів кубометрів, загальні прогнозні запаси шельфів Чорного й Азовського морів - в 1,7 трильйона кубометрів.

Після уведення Одеського й Безіменного родовищ у промислову експлуатацію щорічний обсяг видобутку на них складе 1 мільярд кубометрів. Сьогодні в Україні добувається 20-21 мільярд кубометрів природного газу в рік.

Сумарні витрати на освоєння Одеського й Безіменного родовищ оцінюються в 5,8 млрд. грн., включаючи прокладку 86-кілометрового підводного газопроводу до узбережжя й придбання сучасної плавучої бурової установки вартістю понад 1 млрд. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!