Росія завершила продаж ЮКОСа

Четвер, 16 серпня 2007, 10:27

Російський фонд федерального майна в середу, 15 серпня, завершив розпродаж майна НК ЮКОС, реалізувавши дочірню компанію банкрота, що володіє зарубіжними активами, а також права вимог цієї компанії.

У ході останніх двох аукціонів, дебіторську заборгованість викупила Роснафта, а зарубіжні активи - компанія Монте-Валле. Експерти припускають, що надалі і ці активи можуть бути викуплені Роснафтою, коли будуть зняті юридичні ускладнення.

Загальна сума проданого на останніх аукціонах майна перевищила 19 мільярдів рублів, вони пройшли з мінімальним перевищенням стартової ціни.

Реклама:

На аукціоні з продажу власника зарубіжних активів ЮКОСа - Yukos Finance B.v., зареєстрованого в Промнафтабуд, яке брало участь в торгах. Ще вранці представники компанії підтверджували свою участь в аукціоні, але після перемоги Промнафтабуду, що запропонував за зарубіжні активи 7,838 мільярда рублів, заявили, що Роснафта участі в торгах не брала.

Трохи пізніше Стівен Лінч, що представляв на аукціоні інтереси Промнафтабуду пояснив цю колізію тим, що дану структуру придбала компанія Монте-Валле, засновником якої він і є. За його словами, операція була завершена буквально днями і пояснюється тим, що зарубіжні активи ЮКОСа не входять в стратегію розвитку "Роснафти". Сама ж Монте-Валле з материнською компанією в США, що займається в Росії нерухомістю, вирішила отримати додатковий прибуток за рахунок участі в енергетичному секторі нашої країни.

Лінч зазначив, що у компанії є плани щодо розвитку придбаних активів ЮКОСа і оскарження сертифікату на акції Transpetrol в суді Амстердама.

Суд Амстердама 31 жовтня розгляне позов топ-менеджерів Yukos Finance (власник зарубіжних активів ЮКОСа), що оскаржують їх звільнення конкурсним керівником ЮКОСа Едуардом Ребгуном. На думку колишніх директорів Yukos Finance, у конкурсного керівника немає прав звільняти менеджмент в зарубіжних компаніях. В оголошенні про продаж Yukos Finance, зокрема, йшлося, що відносно компанії існують визнані голландським судом з позовів кредиторів вимоги, не виконані компанією. Задля забезпечення цих вимог рішенням суду Амстердама на акції накладені виконавчі стягнення.

На думку самого Yukos Finance, конкурсний керівник НК ЮКОС, згідно із законами Нідерландів, не може надати потенційним покупцям Yukos Finance законне право на володіння акціями цієї компанії.

Одним з основних активів Yukos Finance є 49% акцій словацької трубопровідної компанії Transpetrol.

Кампанія ЮКОСа завершилася продажем прав вимог банкрота на загальну суму 13,723 мільярда рублів. Торги тривали всього сім хвилин, в основному за рахунок того, що представник Роснафти Сергій Хоточкин запропонував ведучому аукціону не зачитувати список майна, що продавалося, оскільки це займе досить багато часу, а самі учасники торгів з ним добре знайомі.

Представники іншого учасника аукціону - ТОВ Бенефіт підтримали цю пропозицію, і вона була затверджена аукціонною комісією. Самі ж торги закінчилися на першому ж кроці, який зробила Роснафта. У результаті вимоги ЮКОСа пішли переможцеві за 11,555 мільярда рублів.

Велика частина виставленої на торги дебіторської заборгованості припадала на його колишні дочірні компанії, які на даний момент вже належать Роснафті (Юганськнафтагаз, Самаранафтагаз, Томськнафта, ЮКОС-РМ, ЮКОС-ЭП, ЮКОС-Мамонтово), - близько 8,7 мільярдів рублів. Також боржниками є Інвестиційний банк Траст і Національний банк Траст (1,8 мільярда рублів), його колишні якутські "дочки" Саханафтагаз і Якутгазпром (1,7 мільярда рублів), компанії ВАТ ЛУКОЙЛ, ВАТ Куйбишевнафтаоргсинтез і ЗАТ ПрайсвотерхаусьКуперст Аудит. Крім юридичних осіб, в числі боржників ЮКОСа є член ради директорів компанії Юрій Голубєв (99 тисяч рублів) і колишній фінансовий директор цієї нафтової компанії Олексій Голубович (1,7 тисяч рублів). Найбільший борг у колишнього президента нафтової компанії Семена Кукеса - 329,34 тисяч рублів.

Аналітики зазначають, що купівля вимог Роснафтою була логічна, оскільки половина з них все одно припадає на підприємства, куплені нафтовою компанією раніше.

Сама Роснафта також говорить, що найбільший інтерес для компанії представляє дебіторська заборгованість самої НК Роснафти у розмірі 1,667 мільярдів рублів, а також ВАТ Томськнафта (1,602 мільярда рублів), ВАТ Самаранафтагаз (160 мільярдів рублів ) і ряду інших дочірніх підприємств НК Роснафта, яка сформувала основні права вимоги лота.

Практично у всіх аукціонах з продажу майна ЮКОСа переможцем стала Роснафтак, а якщо компанія не брала участь або не змогла стати лідером, то потім просто перекуповувала активи, які вподобала.

Всього було проведено 20 аукціонів з продажу майна банкрота, в ході яких було продано понад 200 підприємств компанії.

Після досконалих покупок Роснафта закріпила за собою звання лідера російської нафтової галузі. Проте акціонерам компанії не варто особливо радіти із цього приводу, всі засоби вже вирішено направити на нові придбання і збільшення прибутку. І так як основним акціонером Роснафти є державна компанія ВАТ Роснафтагаз, якій належить 75,16% акцій, ще 9,44% акцій володіє контрольоване ТОВ Роснафтою РН-Розвиток, то сперечатися тут не випадає.

З іншого боку, Роснафта разом з ФНС є найбільшими кредиторами банкрута. Поки компанія отримала від ЮКОСа 237 мільярдів рублів, тоді як до бюджету перераховано 151 мільярд рублів. Всього кредиторам трьох черг було виплачено 402,6 мільярда рублів.

В даний час за активи ЮКОСа отримано близько 800 мільярдів рублів. Експерти говорять, що хоча практично всі активи, які продавалися після добувних і виробничих, були продані на ринкових умовах, надлишку грошей після розплати з кредиторами не залишиться.

Так, імовірно конкурсна маса складає 829,987 мільярда рублів, з яких 402,6 мільярда рублів виплачено кредиторам другої і третьої черги. Таким чином, залишилося виплатити за вимогами близько 427,4 мільярдів рублів. За припущенням конкурсного керівника, разом витрати усередині реєстру і поза реєстром складуть приблизно 663,6 мільярдів рублів.

Арбітражний суд Москви визнав ЮКОС банкротом 1 серпня 2006 року.

РІА "Новості"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!