Кремль забрав контроль над "Башнафтою". "Татнафта" на черзі?

Четвер, 16 серпня 2007, 14:02

Арбітражний суд м.Москви стягнув на користь держави від 13% до 16% акцій шести підприємств башкирського ПЕК. Таким чином, суд задовольнив позов міжрегіональної інспекції ФНС по найбільших платниках податків №1 до ТОВ "Агідель-Інвест".

Тепер, з урахуванням трьох попередніх рішень суду, держава одержала контроль над 64,8% акцій "Башнафти", 58,1% "Башкірнафтопродукту", 59,7% "Уфімського НПЗ", 65,7% "Новоуфімського НПЗ", 52,6% "Уфанафтохіму" і близько 58% "Уфаоргсинтезу".

Експерти вважають, що дане рішення суду створює прецедент витиснення регіональних эліт з нафтогазової галузі і передачі її під повний контроль федерального центру. Проблеми у президента Башкирії Муртази Рахімова почалися з податкових перевірок. УФНС викрило операції уфімських НПЗ, контрольованих керівництвом республіки, і змусило їх заплатити до бюджету 12 млрд. карбованців недонарахованих акцизів.

Потім заводи і “Башнафта" перевели на податковий облік до Москви, у міжрегіональні інспекції з найбільших платників податків.

Реклама:

Майже паралельно розвертаються події в сусідньому Татарстані, президент якого Мінтимер Шаймієв стрімко втрачає свої позиції в нафтогазовому секторі.  Несподіванкою стало не включення його в першу трійку "Єдиної Росії" на майбутніх виборах у Держдуму.

Причому деякі експерти вважають, що і тут не обійшлося без нафти: контрольована Шаймієвим компанія "Татнафта" виявилася причетною до організації антиросійського мітингу в Києві, під час якого учасники мітингу висловлювали незгоду з політикою російської влади стосовно суперечки між "Укртатнафтою" і ВАТ "Татнафта" і навіть спалили опудало Володимира Путіна.     
 
Як повідомляв "Московский комсомолец", на потужності "Татнафти" вже давно претендує "Роснафта", головою ради директорів якої є заступник голови Адміністрації президента РФ Ігор Сечин. "Не виключено, що "татарські ігри" в Україні підштовхнуть "Роснафту" до активізації діяльності в боротьбі за татарську нафтову імперію. Ситуація ж з партійними списками істотно полегшить їм рух у цьому напрямку", – затверджують автори публікації.

Крім того, ходять чутки, що у конфронтуючому з "Роснафтою" "Газпромі", лобістом якого є перший віце-прем'єр Дмитро Мєдвєдєв, також не проти поглинути "Татнафту" в межах створення могутньої нафтокомпанії на базі "Газпромнафти".

Цікаво, що в союзники в боротьбі за "Татнафту" Сечін уже здобув ідейного опонента - Владислава Суркова. У останнього теж є свій резон. За чутками, Сурков не проти поставити замість старіючого Шаймієва далекосхідного повпреда й у минулому мера Казані Каміля Ісхакова.

Як повідомлялося, у вівторок, 22 травня, невідомі, що представилися українськими націоналістами, біля офісу "Укртатнафти" у Києві жадали від татарських нафтовиків припинити "захоплення українських підприємств".

Однак наступного дня під час прес-конференції керівник об'єднання "Молодь – надія України" Вадим Гладчук повідомив, що організатором провокації під стінами представництва ВАТ "Укртатнафта" нібито є московське піар-агентство "Солід-інфо", створене у 1998 р. ІФК "Солид" (Москва) і "Татнафтою".

Після цього посольство Росії в Україні взяло розслідування інциденту в Києві під особливий контроль, тому що напередодні мітингу Міністерство палива й енергетики України також заявило, що дана акція націоналістів є провокацією й оплачена російською компанією "Татнафта".

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!