Найбільший кредитор "Нафтогазу" незадоволений діями уряду

Вівторок, 14 серпня 2007, 13:34
Deutsche Bank може зажадати від НАК "Нафтогаз України" дострокового погашення зобов'язань на суму біля $600 млн. у випадку, якщо держпакет "Укртатнафти" буде виведео зі статутного капіталу НАК. Про це говориться в листі Deutsche Bank до прем'єр-міністра Віктора Януковича, передають "Економіческіє Ізвестія".

У листі директор представництва Deutsche Bank в Україні Артем Нагдалян звертає увагу уряду на те, що рішення про виведення пакета акцій "Укртатнафты" зі статутного капіталу "Нафтогаза" вимагає узгодження із кредиторами НАК.

На думку пана Нагдаляна, такі дії приведуть до зменшення статутного капіталу компанії.

"Зменшення статутного капіталу акціонерного товариства допускається тільки після повідомлення про це всіх його кредиторів…При цьому кредитори товариства мають право дострокового припинення або виконання суспільством відповідних зобов'язань і відшкодування збитків",— говориться в листі.

Представник Deutsche Bank відзначає, що зараз розмір вимог до "Нафтогазу" буде істотно перевищувати $500 млн., які банк виділив компанії. "У випадку, якщо компанія буде не в змозі виконати достроково законні вимоги кредиторів, таке невиконання приведе до дефолту по її кредитних зобов'язаннях",— відзначається в листі банку.

Deutsche Bank і НАК в 2005 р. уклали фінансовий договір на суму EUR2 млрд. У рамках цієї угоди банк надав "Нафтогазу" біля $600 млн. Іншим великим міжнародним кредитором компанії є швейцарський банк Credit Suisse, якому НАК винен $550 млн.

Загальний кредитний портфель "Нафтогаза" становить більше $2 млрд. Інші кредитори до українського уряду поки не зверталися, однак не виключено, що обігу підуть. Нагадаємо, що минулого тижня Кабмін ухвалив рішення щодо передачі держпакета акцій "Укртатнафти" зі статутного фонду "Нафтогаза" Фонду держмайна.

Реклама:

Розмір пакета повинна буде визначити міжурядова робоча група, що з'ясує, чи варто включати в нього спірні 18% акцій. Зараз "Нафтогазу" належить 43% акцій "Укртатнафти".

Дії уряду без узгодження із кредиторами значно погіршать імідж компанії й приведуть до проблем із одержанням міжнародних кредитів надалі. А "Нафтогазу" необхідно постійно перекредитовуватися, щоб обслуговувати існуючі кредити. Типові умови Лондонського клубу кредиторів, у який входять банки, що кредитували "Нафтогаз", забороняють відчуження істотних активів боржника до погашення позики. Не виключено, що зіштовхнувшись із протидією найбільших закордонних банків, уряд перегляне своє рішення про вилучення держпакета акцій "Укртатнафти" зі статутного фонду "Нафтогазу", пише газета.

eizvestia.com

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!