Експортери газу зустрінуться 9 квітня в Катарі, щоб обговорити "газову ОПЕК"

Четвер, 5 квітня 2007, 16:56

Основні світові експортери газу зустрінуться в Катарі наступного понеділка і вівторка для того, щоб обговорити створення картелю на зразок ОПЕК для контролю ринків газу.

Ця ідея викликає занепокоєння в більшості споживачів газу.

Катар, що сподівається стати основним світовим експортером зрідженого природного газу, надає місце для проведення "Форуму країн-експортерів газу", неформального об'єднання, у яке входить 15 країн-виробників.

П'ять основних членів об'єднання – Росія, Іран, Катар, Венесуела та Алжир – контролюють 73% загальної кількості світових газових резервів і 42% світового виробництва.

Реклама:

До майбутньої зустрічі "Форум країн-експортерів газу" був відносно неактивним і останній раз збирався в 2005 році.

Ідея створити організацію на зразок ОПЕК виникла минулого літа, коли було підписано угоду між російським гігантом "Газпром" та алжирським "Сонатрек", двома найбільшими постачальниками газу в Європу. У лютому президент Росії Володимир Путін назвав цю ідею "цікавою".

Створення картелю, який буде контролювати ціни та поставки, викликає занепокоєння в Європі, що імпортує більше половини його газу.

Російський міністр торгівлі Ґєрман Ґрєф у спробі припинити це занепокоєння сказав, що створення "газового ОПЕК" не вплине на ціни в найближчому майбутньому.

Capital Standard Corporation

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!