Українській економіці доларизація не загрожує - експерт

Середа, 25 квітня 2007, 14:31

Голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін вважає, що ризик доларизації економіки мінімальний.

Таку думку поширила прес-служба банку.

"Ризик доларизації існує, але він практично мінімальний. Система роботи валютного ринку, котру вибудував Національний банк, з автоматичним поповненням резервів на всю валюту, що викуповується, є надійною гарантією від курсових потрясінь", - сказав Тимонькін і додав, що в цій системі практично вся емісія гривні підкріплюється адекватним збільшенням золотовалютних запасів Нацбанку.

За словами банкіра, Нацбанк може абсолютно вільно встановлювати та утримувати фактично будь-який обмінний курс.

Реклама:

"У розумних, звичайно, межах. Я не говорю про дві або десять гривень за долар, але сьогодні Нацбанк може без проблем утримувати курс як 4,8 грн./дол., так і 5,5", - вважає Тимонькін.

"Співвідношення резервів та грошової бази в країні дозволяє йому робити це без особливих проблем. Нинішній курс - це скоріше політична воля НБУ. І він зберігає його не тому, що ринок змусив, а тому, що вважає цей курс оптимальним", - підкреслив він.

Глава правління "Укрсоцбанку" впевнений, що динаміка зростання валютного кредитування банками не призводить до зростання доларизації.

"При видачі банківських валютних кредитів потім все одно відбувається конвертація цих грошей у гривню, що призводить до автоматичного збільшення резервів НБУ", - сказав Тимонькін.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!