Airbus знизив вартість літаків вдвічі

П'ятниця, 20 квітня 2007, 15:35

Європейська авіабудівельна компанія Airbus знизила на 50% ціну на літак середніх розмірів A350, одночасно запропонувавши інші привабливі умови, щоб залучити замовлення авіаперевізників і не програти в конкурентній боротьбі з Boeing 787 Dreamliner.

За прейскурантом компанії Airbus, лайнери A350-800 та 900 коштують 189 і 215 мільйонів доларів відповідно, однак тепер вони пропонуються за 102 мільйона доларів. Знижка складає відповідно 46% та 53%.

Основний конкурент європейського виробника літаків, американська компанія Boeing, також продає свій лайнер 787 Dreamliner за 102 мільйона доларів за офіційної ціни у 153 мільйона. Dreamliner б’є всі рекорди продажів цивільних літаків.

Реклама:

Авіакомпанія Emirates на наступному тижні збирається замовити відразу сто літаків А350, що за прейскурантом коштували б їй від 19 до 21,5 мільярда доларів. З урахуванням знижки, ціна, яку заплатить Emirates, повинна бути близько 10 мільярдів, однак імовірно, що реально сума буде ще меншою. Інший авіаперевізник, US Airways, планує купити від 20 до 30 "триста п’ятидесятих" цього року.

Це стало можливо після того, як Airbus вибачила американській компанії борг у 90 мільйонів доларів. Ще одна компанія, якій авіабудівник пішов назустріч - Finnair. Фіни замовили торік 9 триста п’ятидесятих. Це відбулося ще до підвищення ціни, пов’язаного з відновленням моделі. У підсумку Airbus поставить нові машини за старою ціною, і економія фінської компанії складе 396 мільйонів доларів.

Проблеми зі збутом лайнерів середнього розміру виникли в Airbus через те, що компанія сконцентрувалася на розвитку суперлітака А380. У 2005 році компанія Airbus, яка належить аерокосмічному концерну EADS, повинна була почати випуск літака-гіганта A380.

На його розробку концерн витратив 10 мільярдів доларів. Однак через зриви на виробництві терміни поставок А380 переносилися три рази. У листопаді 2006 року було оголошено, що початок поставок A380 відкладається ще на 10 місяців.

За півроку Airbus залишили двоє керівників та зараз компанію очолює глава ради директорів EADS Луї Галлуа. 28 лютого 2007 року Airbus оголосив, що протягом чотирьох років будуть звільнені десять тисяч робітників із заводів компанії. Це призвело до того, що у всій Європі проходять масові мітинги робітників, останній з яких відбувся третього квітня.

Лєнта.ру

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!