НБУ може знизити дисконтну ставку - Порошенко

П'ятниця, 20 квітня 2007, 17:22

Дисконтна ставка Національного банку найближчим часом може бути переглянута у бік зниження, повідомив глава ради НБУ Петро Порошенко.

"Ми підтримали позицію голови Національного банку України... про можливість зниження дисконтної ставки в короткостроковій перспективі", - сказав Порошенко.

При цьому глава ради НБУ відмовився уточнити, на якому рівні може бути встановлена дисконтна ставка.

"Це компетенція голови (НБУ), у даному випадку просто говорю, що будуть вжиті додаткові заходи для підтримки економічного росту країни", - зазначив Порошенко.

Реклама:

З 10 червня 2006 року дисконтна ставка НБУ була знижена з 9,5% до 8,5% річних. Рішення про зниження дисконтної ставки в червні минулого року було прийняте "для закріплення позитивних тенденцій, що спостерігаються в грошово-кредитній та макроекономічній сферах".

Дисконтна ставка НБУ є вираженою у відсотках платою, що стягується Нацбанком за рефінансування комерційних банків шляхом купівлі векселів до настання терміну платежу по них і утримується з номінальної суми векселя.

Дисконтна ставка є найбільш низькою серед ставок рефінансування і виступає свого роду орієнтиром ціни на гроші. Коректуючи дисконтну ставку з метою регулювання руху капіталу, Нацбанк тим самим здійснює дисконтну валютну політику. НБУ самостійно визначає порядок обчислення дисконтної ставки.

ЛігаБізнесІнформ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!