Росіяни діляться з українцями атомними технологіями

П'ятниця, 20 квітня 2007, 17:59

Корпорація "ТВЕЛ" (Росія) почала передачу Україні технологій з виробництва голівок і хвостовиків тепловиділяючих зборок (ТВС) для атомних електростанцій.

Про це сказав 19 квітня на брифінгу в Москві віце-президент корпорації з комерційних питань Васілій Константінов.

"Ми разом з нашими українськими колегами з Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" і СП (спільного підприємства "УкрТВС") вирішили, що це (голівки і хвостовики) може й повинне вироблятися на українських потужностях. Зараз передані вже перші контрактні документи, які підписані з боку "ТВЕЛу", - сказав Константінов.

Він також сказав, що підписання документів трохи затрималося через створення "Укратомпрому".

Реклама:

Надалі можлива передача Україні технологій з виробництва цирконієвих трубок.

"У перспективі ми бачимо собі, що ми ("ТВЕЛ") будемо виробляти зливки (з українського цирконієвого концентрату), будемо виробляти трекс-труби й далі ми будемо поставляти ці напівфабрикати (трекс-труби) назад до України, де з трекс-труб будуть качатися цирконієві ТВЕЛьні трубки, які використовуватимуться для виробництва паливних зборок", - сказав Константінов.

Він підкреслив, що Україна володіє такими важливими компонентами ядерно-паливного циклу як видобуток урану й виробництво цирконію.

"Дуже важливо для України розвивати саме ці елементи (видобуток урану й елементи виробництва цирконію). А надалі для того, щоб мати ядерно-паливний цикл - кооперуватися з Росією", - вважає Константінов.

На його думку, кооперація з Росією в частині збагачення урану, створення тепловиділяючих зборок, переробки й зберігання відпрацьованого ядерного палива більше ефективне, ніж створення Україною самостійного неповного ядерно-паливного циклу, оскільки ядерна галузь двох країн спочатку створювалася як єдиний комплекс.

"Це було б, на наш погляд, і з погляду участі "ТВЕЛу" у ядерно-паливному циклі Росії, і з погляду взаємодії ядерних енергетик двох країн, найбільш ефективно й перспективно", - сказав Константінов.

Як повідомляло агентство, "СП "УкрТВС" створене в Україні наприкінці 2001 року для спільного виробництва конкурентноздатного ядерного палива для реакторів ВВЕР-1000 АЕС України, розробленого російськими науковими центрами.

Засновниками підприємства в рівних частках є: Фонд державного майна України, відкрите акціонерне товариство "ТВЕЛ" (Росія), закрите акціонерне товариство "Національна атомна компанія "Казатомпром" (Казахстан).

Російська корпорація "ТВЕЛ" - монопольний постачальник ядерного палива для 4 українських АЕС.

"Енергоатом" експлуатує 4 українські АЕС і виробляє близько 50% від загального об'єму електроенергії в Україні.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!