Програш Білорусі - добра новина для Європейського союзу

Субота, 13 січня 2007, 16:41

Верховний представник Євросоюзу із загальної зовнішньої політики й безпеки Хав’єр Солана вітає досягнення Росією та Білоруссю угоди про транзит нафти.

"Це хороша новина для обох країн, а також для Європейського Союзу", - йдеться в заяві Солани, передає РИА Новости.

"У процесі переговорів я знаходився в контакті з обома сторонами й підбадьорював їх до того, щоб якнайскоріше знайти рішення, яке дозволило б уникнути негативної дії на поставки нафти в Євросоюз. Я радий тому, що тепер таку угоду досягнуто", - підкреслюється в заяві.

Солана також висловив побажання, щоб Росія та ЄС досягли кращого розуміння "щодо базових принципів майбутнього енергетичного партнерства".

Реклама:

Білорусь припинила транзит російської нафти до Європи через нафтопровід "Дружба" в ніч із 7 на 8 січня 2007 року, зажадавши від РФ оплати встановленого з 1 січня 2007 року митного збору на нафту, що транспортується по нафтопроводах республіки (на січень вона встановлена на рівні 45 дол. за тону нафти).

10 січня Владімір Путін обговорив із Олександром Лукашенком по телефону проблеми транзиту російської нафти через Білорусь. Того ж дня білоруський уряд визнав такою, що втратила силу постанову ради міністрів про введення державного збору за транспортування нафти по території Білорусі, після чого поставки нафти до Європи поновилися.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!