ІТ-галузь допоможе Україні вистояти у війні: опитування найбільших гравців

ІТ-галузь допоможе Україні вистояти у війні: опитування найбільших гравців

П'ятниця, 18 березня 2022, 11:30 -
nato review
ЕП спитала в семи найбільших українських ІТ-компаній, як вони працюють в умовах війни, який у них запас міцності і як вони допомагають країні.

В МВФ підрахували, що через військове вторгнення російських окупантів Україна може втратити до 35% ВВП. Прем'єр Денис Шмигаль озвучив конкретну цифру збитків: 565 млрд дол. І вона зростатиме.

"Економічне придушення України – це одне із завдань війни проти нас. І ми маємо відбитися також і від цього. Зберегти нашу економіку, зберегти наших людей", – заявив 14 березня президент Володимир Зеленський.

В умовах війни однією з опор української економіки може стати ІТ-сектор. Лише за 2021 рік ця галузь зросла на 36% і принесла країні 6,8 млрд дол експортної виручки. Це галузь, у якій працюють 285 тис спеціалістів.

IT-компанії швидко адаптувалися до роботи в нових умовах, провівши масову релокацію персоналу. Попри війну продуктивність фахівців знизилася лише на 10%.

Реклама:

ЕП опитала сім найбільших українських ІТ-компаній, щоб з’ясувати, чи зменшилися їх податкові платежі в умовах війни, як держава може підтримати галузь, чи скорочують компанії персонал, чи відмовляються від них замовники і на який час вистачить запасу міцності.

Податки та працездатність

ІТ-галузь – одна з найбільш платоспроможних, тож її представники традиційно вчасно і в повному обсязі сплачують податки.

Планові податкові платежі за останній квартал 2021 року на початку березня переказала компанія GlobalLogic Ukraine, у якій працюють 7 500 спеціалістів.

Утім, деякі опитані ЕП компанії відмовилися від звичного підходу сплати податків за підсумками звітного періоду та переказали кошти наперед.

Так, найбільша ІТ-компанія країни EPAM Ukraine, у якій працюють 11,6 тис спеціалістів, заздалегідь сплатила 50 млн грн податків. Це прогнозована сума податку на прибуток за перший квартал, розрахована на основі аналогічного періоду 2021 року.

"Усім фахівцям ми продовжуємо виплачувати компенсації та забезпечувати соціальні гарантії, як у довоєнний час, тому ми не можемо говорити про зменшення податкових платежів", – пояснює віцепрезидент, очільник EPAM у Центральній та Східній Європі Юрій Антонюк.

"Ми будемо платити все в повному обсязі. У цьому кварталі N-iX підтримав ініціативу Tax Pay Forward: компанія наперед сплатила 3,4 мільйона гривень податків", – повідомили в львівській ІТ-компанії N-iX.

У трьох із семи опитаних ЕП компаній констатували зменшення податкових відрахувань.

Продуктивність фахівців GlobalLogic Ukraine становить 87% від довоєнного рівня, N-iX – 90%.

"Наші клієнти з нами, вони нас підтримують і продовжують замовляти наші послуги. Майже всі наші фахівці евакуювалися на захід України, що дозволяє нам продовжувати роботу і сплачувати податки", – зазначили в N-iX.

Не виключено, що валютні надходження від ІТ-галузі в економіку можуть знизитися через масову релокацію ІТ-фахівців за кордон та мобілізацію спеціалістів.

Найбільшу користь економіці приносять українські ІТ-фахівці, які отримують високі зарплати і прямо чи опосередковано "вливають" ці гроші в бюджет країни.

За 2021 рік експортна виручка ІТ-галузі (зарплати найманих 285 тис українських працівників) становила 6,8 млрд дол.

Підтримка від держави

В умовах війни ІТ-компанії потребують лише одного: обмеження мобілізації представників галузі. Про це наголосили в компаніях GlobalLogic Ukraine та Intellias (2,5 тис спеціалістів).

"Більшість наших спеціалістів – це чоловіки призовного віку, тому плани мобілізації до ЗСУ можуть суттєво вплинути на їх доступність. Відповідно – на наші можливості виконувати зобов'язання перед клієнтами, на доходи бізнесу та експортні надходження", – повідомили в GlobalLogic.

"IT-галузь – одна з небагатьох індустрій, які продовжують наповнювати держбюджет валютою. Доцільною є пропозиція міністра цифрової трансформації Михайла Федорова щодо обмеження мобілізації представників галузі. Вони можуть боротися з агресором на своєму фронті", – зазначили в компанії Intellias.

В EPAM Ukraine вважають, що деякі компанії варто звільнити від сплати ЄСВ і виплатити їм допомогу за програмою "єПідтримка". Однак там не вважають, що ці податкові пільги будуть надто популярними серед ІТ-фахівців.

Антонюк це пояснює тим, що представники галузі демонструють небувалу готовність підтримувати країну наявними в них ресурсами.

Чи скорочують персонал

Усі опитані компанії повідомили, що не скорочували і не планують скорочувати персонал.

Це пов’язано з тим, що після початку війни обсяг замовлень майже не змінився. Більшість ІТ-бізнесів були готові до такого сценарію – позитивну роль зіграв досвід роботи в умовах пандемії.

Деякі компанії хочуть розширювати мережу офісів розробки, щоправда, за межами України: у Польщі та Хорватії. "Це не перша криза для компанії, хоча, звісно, найболючіша", – кажуть у компанії ELEKS, де працюють 1 775 фахівців.

"Досвід утримання бізнесу під час пандемії допомагає діяти виважено, зберігати команду і навіть наймати людей в Україні і в наших закордонних офісах", – додають у компанії.

Intellias трансформує систему наймання, фокусуючись на тих локаціях, де є потреба в нових спеціалістах.

"Ми розгортаємо стратегію глобальної присутності. Уже маємо розробницький офіс у Кракові (Польща), готуємося до відкриття ще трьох офісів у цій країні та офісу в Загребі (Хорватія)", – зазначають в Intellias.

Наразі компанія вивчає ринки, де може відкрити додаткові розробницькі центри. У пріоритеті – локації в Євросоюзі. Також айтівці аналізують ринки Латинської Америки та Азії.

Чи відмовляються замовники від співпраці

Майже всі опитані ІТ-компанії заявили, що кількість замовників у них не змінилася. Навіть навпаки: деякі клієнти розширюють обсяги співпраці, пропонують допомогу, роблять значні грошові пожертви на гуманітарну допомогу.

"Клієнти підтримують нас не лише словами та бізнесом – багато з них роблять значні пожертви на потреби України", – зазначають в N-iX.

"Через війну співпрацю з нами припинили лише кілька клієнтів. Проте ми щодня відчуваємо неймовірну підтримку з боку замовників, які залишилися. Багато з них пропонують допомогу, висловлюють готовність прийняти в себе наших спеціалістів та спеціалісток", – розповідать у компанії Intellias.

"Ситуація стабільна, – стверджують в EPAM Ukraine. – Переважна більшість клієнтів з нами співпрацюють, пропонують допомогу, деякі навіть розширюють обсяги замовлень. Підтримка та віра в Україну вражають".

На який час вистачить запасу міцності

Більшість ІТ-компаній ухилилася від прямої відповіді на це питання.

За тональністю деяких коментарів можна зробити висновок, що найбільш упевнено в довгостроковій перспективі відчувають себе великі гравці, які мають потужні материнські компанії за кордоном.

Гравці меншого масштабу говорять про готовність забезпечити стабільну роботу і працюють відповідно до короткострокового плану.

"Ми маємо значну підтримку з боку штаб-квартири компанії, материнської компанії Hitachi та всіх наших замовників", – зазначють у GlobalLogic Ukraine.

"За умови відновлення продуктивності команд та виконання наших проєктних зобов'язань перед клієнтами ми маємо всі можливості продовжувати працювати в такому режимі тривалий час і підтримувати наших спеціалістів, членів їх родин, захисників України в цій війні і допомагати відновлювати країну після перемоги!" – додають у компанії.

В ELEKS кажуть, що в ситуації загальної невизначеності готують короткострокові плани: "Ми робимо певні фінансові кроки для збереження стабільності компанії. Довелося відтермінувати деякі бонусні виплати до закінчення війни".

З початку російського вторгнення, яке відбулося 24 лютого, ELEKS переказала 600 тис грн і передала 50 тис дол на потреби армії. З 28 лютого компанія щодня переказує ЗСУ 750 тис грн.

"Зараз час єдності та невтомної праці на всіх фронтах. Фінансово наша компанія стабільна, ми будемо продовжувати нашу роботу, допоки наші люди залишатимуться в безпеці", – переконують в N-iX.

Реклама: