Нафтогаз втратив "Сахалін"?

Нафтогаз втратив "Сахалін"?

П'ятниця, 23 квітня 2010, 14:07 -
Чи справді "Укрнафтобуріння" є маловідомою фірмою, не здатною вести масштабні роботи? Швидше за все, саме так. Пошукові системи не знаходять сайту компанії, її телефони мовчать, а у бізнес-довідниках написано, що у структурі працює всього сім осіб.

В четвер стало відомо, що "Нафтогаз України" не одержав ліцензію на розробку найбільшого в Україні родовища газу - Сахалінського. Натомість право на промислову розробку отримала компанія "Укрнафтобуріння".

Найпотужніше в країні родовище, яке знаходиться у Харківській області, через міжнародний ліцензійний конфлікт простоює уже рік.

"В останні дні роботи попереднього уряду приватна компанія "Укрнафтобуріння" отримала від Мінприроди ліцензію на розробку родовища на 20 років. Хоча до цього було розпорядження Кабміну видати ліцензію "Нафтогазу", - розповів голова правління компанії "Девон", спільного підприємства "Нафтогазу" та польського газового монополіста Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo - PGNiG, Анджей Дизманські.

На його думку, видача цієї ліцензії була незаконною.

Реклама:

"Ми пишемо президенту і прем'єр-міністру з проханням розібратися, хто і як це зробив. Наскільки нам відомо, "Укрнафтобуріння" заплатило державі 90 мільйонів гривень. У той же час, та ж "Укрнафта" пропонувала 400 мільйонів, проте ліцензію не отримала", - підкреслив керівник "Девон".

Дизманські повідомив, що наразі існує єдина перешкода для отримання "Укрнафтобурінням" права повного власника Сахалінського родовища.

"Для початку видобутку майбутні обсяги повинні бути включені в енергетичний баланс країни. "Нафтогаз" же не включив "Укрнафтобуріння" у цей баланс", - сказав він.

У самому "Нафтогазі" підтвердили: ліцензію отримати не вдалося.

"У серпні 2009 року Кабмін ухвалив постанову, згідно з якою ліцензія на Сахалінське родовище була передана НАКу на 20 років, однак ми досі її не отримали", - підкреслило джерело "Економічної правди" в "Нафтогазі".

За його даними, сьогодні видача ліцензії оскаржується у суді.

"Ми очікуємо, що справа буде з'ясована. Ми маємо інформацію, що ліцензію отримає "Нафтогаз". Це позитивний сигнал, адже НАК - наш надійний партнер. Але ми також чули, що ліцензію можуть видати іншій компанії", - заявив радник посольства Польщі в Україні Павло Гембський.

Черговий етап конфлікту розгорівся після рішення Київського господарського суду, який відновив право "Укрнафтобуріння" на ліцензію. Згодом заступник генпрокурора Віктор Кудрявцев наказав Мінприроди передати ліцензію "Укрнафтобурінню", що й сталося у січні 2009 року.

Через два місяці компанія за порівняно невелику суму - 1,9 мільйона гривень - купила документацію на "Сахалінку" і подала заявку на проходження так званого захисту розвіданих запасів газу.

Дана процедура - останній етап перед одержанням у Мінприроди ліцензії на промислову розробку родовища на 25 років.

"Це несправедливо. На ділянці десять років працювала "Девон" разом з українськими "Полтаванафтогазгеологією" та "Укрнафтою". Успіх "Укрнафтобуріння" я пов'язую з тим, що за нею стоїть народний депутат Микола Злочевський", - зазначив Дизманський.

Сам Микола Злочевський, член фракції Партії регіонів, в свою чергу заперечує будь-яке своє відношення до родовища та компанії "Укрнафтобуріння".

Цікаво, що документацію "Укрнафтобуріння" отримала з рук екс-партнера "Девон" - НАК "Надра України". Однак в останні роки державний холдинг відмовлявся проводити захист розвіданих запасів газу, блокуючи отримання компанією "Девон" ліцензії на промислову розробку.

За словами представників "Девон", 2009 року "Надра" відмовилися від своїх прав на користь компанії "Укрнафтобуріння". Однак колишній голова правління "Надр України" Олександр Пономаренко стверджував, що НАК не мала стосунку до конфлікту.

"Дія нашої ліцензії на розвідку цього родовища закінчилася навесні 2009 року. Там за договором з нами працювало кілька інвесторів: "Укрнафта", "Сіріус", "Сахалінське" і "Девон". Протягом останніх років проблем не було: вкладалися гроші, бурилися свердловини", - розповів він.

За його словами, ліцензією на розробку до 2006 року володіла "Полтаванафтогазгеологія", а згодом, до 2009 року, - "Надра України".

Наразі на родовищі пробурено 38 свердловин, з них за бюджетні кошти - 20, ще 18 - за гроші приватних інвесторів. У 2008 році "Девон" добула на родовищі 62 мільйони кубометрів газу і 10,7 тисяч тонн газоконденсату.

За версією Пономаренка, коли закінчився термін ліцензії, "Укрнафтобуріння" подала до суду. Компанія вимагала, щоб їй повернули ліцензію, яка "належала їй ще до того, як 2005 року її відібрали і передали "Надрам України", що працювала разом з "Девон".

Продаж документації не зупинили протести PGNiG і прем'єра Польщі Дональда Туска. Не допомогли і звернення "Девон" в Генпрокуратуру, СБУ, до президента Віктора Ющенка і прем'єра Юлії Тимошенко. Тоді PGNiG зупинила інвестування у родовище 136,5 мільйона гривень.

З квітня 2009 року ситуація навколо "Сахалінки" залишається неясною.

З одного боку, "Девон" фізично нікуди не може подіти пробурені свердловини, встановлені вишки і обладнання, не кажучи вже  про поверення вкладених поляками 400 мільйонів гривень.

З іншого боку, "Девон" не може вести розробку через відсутність ліцензії. Обладнання прикрашає рівнини Харківщини, а численні працівники звільнені або знаходяться у відпустці за свій рахунок.

Найгірше, що і "Укрнафтобуріння" не веде розробку. "Не виключено, що вона хоче перепродати ліцензію. Однак нам така пропозиція не надходила", - відзначають представники польської сторони.

Навпаки, у лютому 2010 року "Укрнафтобуріння" отримала для своєї структури ту саму ліцензію на промисловий видобуток. Польсько-українська компанія знову звернулася до президента і прем'єр-міністра.

Чи справді "Укрнафтобуріння" є маловідомою фірмою, не здатною вести масштабні роботи? Швидше за все, саме так.

По-перше, пошукові системи не знаходять сайту компанії, а вказані в онлайн-довідниках телефони структури, зокрема номер її керівника Бесіка Бугіанішвілі, або не працюють, або належать іншим компаніям.

Так, номер бухгалтера "Укрнафтобуріння" виявився телефоном автофірми. "Ви помилилися номером", - сказали "Економічній правді" на тому кінці.

По-друге, згідно з довідниками, у компанії працює лише семеро людей.

Тимчасом польська сторона сподівається на краще.

"PGNiG зацікавлена у відновленні роботи "Девон" і очікує видачі ліцензії на 20 років компанії "Нафтогаз України". Без цього нам важко сказати, як довго "Девон" ще зможе чекати. Компанія не може ні платити податки, ні обслуговувати кредити, частина з яких надана PGNiG", - зазначила голова представництва PGNiG у Києві Ельжбета Косак.

Вона не змогла відповісти, чи може отримати ліцензію на промислову розробку не "Нафтогаз", а інша компанія. "Це питання до влади. Вже двічі - у вересні 2009 року і у березні 2010 року - вона стверджувала, що ліцензію отримає саме "Нафтогаз", - резюмувала Косак.

Реклама: