"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ситуацію щодо "Надра України" винесено на розляд РНБО

Середа, 10 червня 2009, 20:23

Рада національної безпеки й оборони має намір найближчим часом розглянути ситуацію з Національною акціонерною компанією (НАК) "Надра України".

Про це ідеться у повідомленні прес-служби президента.

Згідно з повідомленням, за підсумками ініційованої президентом Віктором Ющенком наради з питань врегулювання надрокористування і діяльності НАКу перший заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак повідомив, що весь комплекс питань користування надрами найближчим часом буде винесено на засідання РНБО.

За його словами, на цій нараді Ющенко обговорив з міністром охорони навколишнього середовища Георгієм Філіпчуком, головою СБУ Валентином Наливайченком і заступником генерального прокурора Тетяною Корняковою питання нормативного забезпечення надрокористування, а також ситуацію, що склалася безпосередньо з розвідкою корисних копалин і станом справ у НАК "Надра України".

Реклама:

Глава держави назвав три основні проблеми, що існують у НАКу: погіршення діяльності компанії 2008 року і пропозиції її реформування; інвентаризація майна і відчуження активів; діяльність дочірнього підприємства НАКу "Полтаванафтогазгеологія" і ризик втрати Сахалінського нафтогазоносного родовища.

"Президент надзвичайно стурбований тим, що до середини року немає урядового документа, який би регламентував видачу спеціальних дозволів і порядок проведення аукціонів у частині використання корисних копалин", - додав Шлапак.

За його словами, президент наполягає, що питання надрокористування мають регулюватися не урядовими постановами, а законом, який має бути підготовлено і подано на розгляд Верховної ради.

Як відомо, Мінприроди виступає за продовження ліцензії НАК "Надра України" на геологічне вивчення з дослідницько-промисловою розробкою Сахалінського газоконденсатного родовища (Харківська область).

Термін дії ліцензії на розробку Сахалінського родовища, запаси якого оцінюються в 12 млрд. кубометрів газу, минув 24 квітня.

За договором про спільну діяльність із "Надра України" на основі цієї ліцензії працює спільне українсько-польське підприємство "Девон".

Раніше голова правління "Девону" Анджей Дизманські заявляв про спробу відсторонити компанію від розробки Сахалінського родовища шляхом передачі ліцензії від НАК "Надра України" до ЗАТ "Укрнафтобуріння".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: