"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко вижене іноземців з українських родовищ газу

Четвер, 20 серпня 2009, 12:29

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко доручила Міністерству юстиції і Міністерству охорони навколишнього середовища забезпечити необхідні процедури для передачі Сахалінського газоконденсатного родовища (Харківська область) на розробку Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України".

Про це вона сказала на позачерговому засіданні Кабміну в четвер, повідомляє агентство "Українські новини".

"Повернути це Сахалінське родовище НАК "Нафтогазу" для державного видобутку природного газу і зробити це так, щоб усі процедури були незворотними", - сказала вона, фіксуючи протокольні доручення.

Тимошенко звинуватила оточення лідера Партії регіонів Віктора Януковича в незаконному привласненні цього родовища.

Реклама:

"Це величезне родовище, яке має запасів газу 12 млрд. куб. метрів. Цей загальний обсяг фінансових ресурсів, які перебувають у цьому родовищі - 2,5 млрд. доларів, було також віддано оточенню Януковича", - сказала Тимошенко.

Прем'єр додала, що зараз через суди вже більше ніж рік голова правління Національної акціонерної компанії "Надра України" Олександр Пономаренко повертає ці родовища в державну власність.

За словами Тимошенко, це родовище вже по суті повернуто державі.

Термін дії ліцензії на розробку Сахалінського родовища, запаси якого оцінюються в 12 млрд. куб. м газу, минув 24 квітня.

За договором про спільну діяльність із "Надра України" на основі цієї ліцензії працює спільне українсько-польське підприємство "Девон".

Раніше голова правління "Девону" Анджей Дизманськи заявляв про спробу відсторонити компанію від розробки Сахалінського родовища шляхом передачі ліцензії "Укрнафтобурінню" від "Надра України".

"Укрнафтобуріння" через суди намагається домогтися права володіння ліцензією шляхом відновлення ліцензії, яку було анульовано ще 2004 року.

ЗАТ "Укрнафтобуріння" контролюється депутатом Верховної Ради від Партії регіонів Миколою Злочевським.

Крім "Девону", на Сахалінському родовищі працюють також "Укрнафта", ЗАТ "Сахалінське" і компанія "Сиріус".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: