"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Польський інвестор піде з України?

П'ятниця, 20 березня 2009, 10:40

Найбільша нафтогазова компанія Польщі Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) оголосила про призупинення інвестування розробки Сахалінського газоконденсатного родовища у зв'язку з діями НАК "Надра України".

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на заяву віце-президента PGNiG Мирослава Шкалубу.

Причиною призупинення інвестицій є дії НАК "Надра України", котра вирішила продати інформацію про розвідані запаси компанії "Укрнефтобуріння", яка завдяки цьому зможе претендувати на розробку родовища.

Дії держкомпанії значно підвищують ризики для інвесторів і можуть стати негативним сигналом для інших іноземних компаній, говорять експерти.

Реклама:

За словами Мирослава Шкалуби, через невизначеність з продовженням ліцензії на розробку Сахалінського родовища компанія прийняла рішення призупинити інвестування в розмірі 136,5 мільйонів гривень, які повинні були бути виділені вже до кінця березня.

"Днями я спілкувався з представниками міністерства закордонних справ Польщі, і вони пообіцяли мені, що це питання буде обговорюватися на другій зустрічі прем'єр-міністрів Польщі та України Дональда Туска та Юлії Тимошенко", - сказав він.

PGNiG в Україні належить 36,38% ЗАТ СП "Девон", яке розробляє Сахалінське родовище (Харківська область) з 2000 року.

Запаси родовища оцінюються в 16 мільярдів кубометрів газу і 10 мільйонів тонн газоконденсату.

Минулого року ЗАТ видобуло 10,7 тисяч тонн газоконденсату і 62 мільйонів кубометрів газу, його дохід перевищив 120 мільйонів гривень.

Ще 12,13% в СП належать НАК "Нафтогаз України", 25993% - ТОВ "Правничий Альянс" (Київ), решта - міноритарним акціонерам.

Як повідомлялося, у четвер голова правління компанії "Девон" Анджей Дизманські заявив про спробу протиправно відсторонити його компанію від геологічного вивчення Сахалінського газоконденсатного родовища.

У середу про цю проблему написало польське ділове видання "Пульс бізнесу" (Puls biznesu).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: