"Полтавнафтогазгеологію" виживають з ринку

Понеділок, 19 жовтня 2009, 10:28

Міністерство природи має намір реорганізувати ДП "Полтавнафтогазгеологія" - колись одне з найбільших підприємств, що спеціалізуються на пошуку та розвідки нафтогазових родовищ.

Про це ішлося на спеціальній нараді, яка відбулася у стінах профільного відомства у п'ятницю, пише газета "Дело".

"Зараз пропозиції про реорганізацію "Полтавнафтогазгеології" розглядаються", - підтвердив виданню міністр охорони навколишнього природного середовища Георгій Філіпчук.

"Потім вони повинні бути винесені на спостережну раду НАК "Надра України" (до складу якої входить "Полтавнафтогазгеологія")", - додав він.

Реклама:

Міністр наголошує, що реорганізація може передбачати об'єднання "Полтавнафтогазгеологія" з іншими дочірніми структурами "Надра України".

У той же час, за інформацією прес-служби "Надра України", іншим підприємствам, що входять до складу компанії, структурні зміни поки що не загрожують.

На думку головного геолога НАК Миколи Зюськевича, у цьому випадку ідеться про ліквідацію "Полтавнафтогазгеології". "Така ідея вже давно витала в повітрі. Інших перспектив підприємства не видно", - відзначає Зюськевич.

Майно ДП, як припускає головний геолог, буде передано "Надра України".

Глава "Полтавнафтогазгеології" Геннадій Сікалов підтверджує, що керівники Мінприроди та НАК дійсно мають намір ліквідувати підприємство. Однак він відзначає, що для цього необхідна згода профспілкового комітету підприємства. "А профспілка такого дозволу не дасть", - упевнений Сікалов.

Як відомо, проблеми у ДП "Полтавнафтогазгеологія" почалися в 2007 році, коли воно почало втрачати одну за одною ліцензії на родовища нафти і газу.

Так, дозвіл на дослідно-промислову розробку Васіщевській площі було анульовано Міністерством природи після закінчення терміну дії.

Ще дві ліцензії "Полтавнафтогазгеології" на Пірківській і Загорянській ділянках "Надра України" переоформила на себе. Потім НАК створила спільні підприємства на розробку цих родовищ із структурами Cadogan Petroleum. Однак згодом частка "Надра України" у цих СП була розмита з 51% до мізерних відсотків.

"Полтавнафтогазгеологія" також з 1996 року працювала на одному з найбільших на сьогоднішній день в Україні Сахалінському родовищі. Розробку цієї площі "дочка" НАК проводила спільно з компаніями "Укрнафта", "Девон", "Сіріус" і "Сахалінське". Згодом спецдозвіл на цю ділянку "Надра України" також переоформила на себе.

У серпні 2009 року уряд ухвалив рішення про передачу трьох згаданих ліцензій (на Пирківське, Загорянське і Сахалінське родовища) НАК "Нафтогаз України". Підстава - порушення під час передачі цих дозволів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: