Рада схвалила оновлений законопроєкт про реформу БЕБ: Арахамія пообіцяв врахувати вимоги МВФ, G7 і бізнесу

Четвер, 11 квітня 2024, 11:27 -

Верховна Рада на засіданні 11 квітня підтримала у першому читанні законопроєкт №10439 про перезавантаження Бюро економічної безпеки (БЕБ).

Про це повідомив у Telegram перший заступник голови податкового комітету ВР Ярослав Железняк.

Документ у першому читанні підтримали 264 нардепи.

"Ми значно віджали їх по головним правкам: визначальний голос міжнародників, обов'язкова переєстрація. На цьому все. Що має бути: один, а не два кандидати; детально прописана переатестація; детально прописана процедура відбору. Все це у зауваженнях бізнесу, МВФ та G7", - написав нардеп.

Реклама:

За його словами, голова коаліції Давид Арахамія публічно взяв зобов'язання доопрацювати законопроєкт за вимогами МВФ, G7 та бізнесу.

Перед цим бізнес-асоціації випустили спільну заяву по законопроєкту та зазначили, що він досі потребує доопрацювання.

Бізнес-спільнота зазначила, що в оновленому урядовому законопроєкті було враховано низку пропозицій бізнес-асоціацій, зокрема щодо:

Реклама:
  • обрання претендентів на посаду керівника Бюро економічної безпеки комісією, з переважним голосом міжнародних експертів;
  • негайної переатестації усіх працівників Бюро економічної безпеки;
  • аудиту (незалежної оцінки) через один рік та три роки після призначення нового керівника.

Однак, за словами асоціацій, залишились неврахованими важливі пропозиції, які ставлять під загрозу перезавантаження БЕБ як важливого органу, зокрема, в законопроєкті відсутні:

  • чітка процедура переатестації всіх кадрів, яка б містила ключові запобіжники, зокрема щодо унеможливлення поновлення судами працівників, які не пройшли таку переатестацію;
  • включення міжнародних експертів до кадрової комісії з переатестації всіх поточних співробітників БЕБ та комісії з відбору нових працівників БЕБ;
  • посилення аналітичної функції Бюро шляхом надання безоплатного доступу для БЕБ до існуючих державних інформаційних систем;
  • встановлення критеріїв ефективності роботи оновленого Бюро економічної безпеки та їх постійного контролю;
  • надання права кадровій комісії під час переатестації кадрів керуватися обґрунтованим сумнівом, який базується на фактах, документах тощо – під час перевірки доброчесності кандидата.

Асоціації вважають, що неврахування вищезазначених пропозицій щодо механізму переатестації діючих співробітників та посилення аналітичної функції правоохоронного органу - несе значний ризик збереження кадрів, що не відповідають принципам доброчесності та повторного невдалого запуску роботи БЕБ.

Читайте також: Перезавантаження не вдалося. Рада не підтримала реформу БЕБ у баченні уряду. Що далі?

Нагадаємо:

Раніше стало відомо, що правоохоронний та податковий комітети парламенту погодили урядовий варіант законопроєкту про реформу БЕБ, проти якого виступали українські бізнес асоціації.

Посли країн G7 направили листа голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку, у якому наполягають, аби реформа Бюро економічної безпеки передбачала перезавантаження його керівництва на прозорому конкурсі та перевірку доброчесності інших співробітників органу.

Верховна Рада на засіданні 23 лютого не ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт про перезавантаження Бюро економічної безпеки №10439, проти якого виступали посли країн G7 та українські бізнес-асоціації.

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту ухвалити у новій редакції законопроєкт № 10439 про реформу Бюро економічної безпеки (БЕБ). Втім, без зауважень бізнесу та узгодження іноземних партнерів. 

Економічна правда

Реклама: