САП оскаржить відмову суду арештувати Коболєва у справі про премію

Понеділок, 23 січня 2023, 19:27 -

Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржить відмову Вищого антикорсуду арештувати ексголову "Нафтогазу" Андрія Коболєва у справі про отримання премії у 10 млн дол за Стокгольмський арбітраж.

Про це повідомила пресслужба САП.

Старший детектив  Національного антикорупційного бюро клопотав про застосування щодо Коболєва запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. У понеділок ВАКС оголосив про своє рішення та залишив це клопотання без задоволення, тобто відмовив в арешті експосадовця.

Прокурор САП не погоджується з рішенням суду та вважає його "необґрунтованим та незаконним". 

Реклама:

"Не застосування запобіжного заходу може негативно вплинути на подальше розслідування. Крім того, існують ризики того, що підозрюваний може покинути країну або перешкоджати слідству", – заявили у САП.

Після ознайомлення з повним текстом рішенням суду, відтак, прокурор САП оскаржить це рішення в суді апеляційної інстанції.

Ухвала суду може бути оскаржена до Апеляційної палати ВАКС протягом 5 днів з дня її оголошення.

Реклама:

Нагадуємо:

У четвер, 19 січня, НАБУ і САП повідомили про підозру ексочільнику "Нафтогаз України" Андрію Коболєву – його підозрюють у заволодінні понад 229 млн грн у вигляді премії за перемогу в арбітражі проти "Газпрому". Сам Коболєв заявив, що повернувся в Україну і "збирається доводити свою правоту".

Слідство вважає, що Коболєв в травні 2018 року незаконно отримав 261 млн грн (на той час – 10 млн дол) премії за перемогу у Стокгольмському арбітражі проти російського "Газпрому". Така сума суттєво перевищувала нормативно визначені розміри таких виплат у розмірі 37,48 млн грн, а за перемогу в арбітражі Коболєв вже отримав премію у 2017 році у розмірі 12,49 млн грн.

У 2018 році наглядова рада "Нафтогазу" вирішила знову виплатити премії топменеджменту за виграш другої частини протистояння з "Газпромом" щодо так званого "транзитного" контракту. Того ж року була виплачена перша частина цих премій на суму $20,7 млн. Коболєв отримав 261 млн грн – близько $9,5 млн на той момент.

Читайте аналіз підозри Коболєву в дайджесті: Коболєв отримав підозру через премію, перша приватизація морського порту: підсумки тижня для ДП



Реклама: