Нафтогаз виграв історичну суперечку з Газпромом

Середа, 28 лютого 2018, 21:03
 

НАК "Нафтогаз України" заявляє про перемогу над "Газпромом" в Стокгольмському арбітражі в суперечці щодо транзитного контракту.

Про це ЕП повідомили у прес-службі "Нафтогазу". 

"Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту", - зазначили в прес-службі. 

"За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу", - додали в НАК.

Реклама:

Зазначається, що Арбітражний суд відхилив вимоги Газпрому щодо штрафів за, начебто, незаконно відібрані Нафтогазом обсяги транзитного газу.

Інші подробиці поки не повідомляються.

Сьогодні між Нафтогазом та Газпромом діє два контракти: щодо купівлі-продажу газу та на його транзит територією України. У 2014 році у Стокгольмі були ініційовані провадження щодо кожного з контрактів.

Зокрема, за транзитним спором Нафтогаз вимагав компенсацію за недопостачання та недоплату за послуги транзиту в 2009-2016 роках.

Як повідомляли у Нафтогазі, транзитний контракт передбачає, що у разі зміни умов формування транзитних тарифів у Європі, Україна має право вимагати перегляду тарифу. Так, після підписання контракту був прийнятий так званий Третій енергопакет, і умови формування транзитних тарифів в Європі суттєво змінилися.

Тому Нафтогаз і вимагав привести транзитний тариф у відповідність до європейських умов. Газпром відмовлявся переглядати тариф вже понад 5 років. Саме через це Нафтогаз звернувся до Стокгольмського арбітражу.

НАК також вимагав привести транзитний контракт у відповідність до європейського законодавства, яке Україна імплементувала у зв'язку з приєднанням до Енергетичного співтовариства.

У цій справі Нафтогаз вимагав стягнути з Газпрому 16 млрд доларів, зустрічна вимога російської компанії становила 5 млн дол - за транзитний балансуючий газ, який начебто несанкціоновано був відібраний Україною  у 2014 році.

Контракт на транзит між "Нафтогазом" і "Газпромом" був підписаний у 2009 році за підсумками переговорів Юлії Тимошенко та Володимира Путіна. Він розрахований на десять років – до кінця 2019 року.

Нагадаємо, 22 грудня минулого року Стокгольмський арбітраж ухвалив остаточне рішення щодо першого контракту - купівлі-продажу газу. Подробиці щодо цієї частини суперечки, і про те, чим вона завершилася, можна почитати тут. 

Більш детально про те, чим закінчився спор між двома енергетичними гігантами з урахуванням останнього і попередніх рішень, хто кому і скільки винен, читайте в матеріалі: Нафтогаз vs Газпром: хто виграв битву під Стокгольмом.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: