Не треба "лякати" мільярдом: голова НБУ про наміри Фрідмана докапіталізувати "Сенс Банк"

Четвер, 1 грудня 2022, 15:08 -

Комунікація між "Альфа-Банком" (з 1 грудня завершив всі процедури зміни назви на Sense Bank) і НБУ щодо можливості докіпатілізації банку на 1 млрд дол на рівні обміну листами дійсно відбувалася, але подання релевантного пакету документів так і не було зроблено.

Про це в інтерв'ю Forbes заявив голова НБУ Андрій Пишний.

"НБУ ретельно моніторить платоспроможність та стан ліквідності усіх банків. Наше завдання, щоб системно-важливий "Альфа-банк" функціонував безперебійно та стабільно незалежно від складу акціонерів", - зазначив голова Нацбанку.

"Комунікація на рівні обміну листами дійсно відбувалася, але процедура докапіталізації є чітко формалізованою. Вона передбачає не листи чи комунікацію у пресі, а подання релевантного пакету документів. Цього так і не було зроблено", - додав Пишний, коментуючи можливість докіпатілізації банку на 1 млрд дол.

Реклама:

За його словами, у випадку надходження відповідного пакету документів НБУ здійснюватиме його оцінку у передбачених законодавством в рамках.

"Ми якось надто багато уваги приділяємо історіям про мільярд, якого ніхто не бачив. Давайте згадаємо, що підтримка капіталу - це обов’язок акціонера, уважно прочитаємо закон, виконаємо нормативні приписи і припинимо "лякати" НБУ мільярдом", - підкреслив Пишний.

Він додав, що обговорення гіпотетичного оскарження націоналізації за відсутності відповідного рішення є передчасним.

Реклама:

Нагадуємо:

"Альфа-Банк" з 1 грудня офіційно завершує процедуру зміни назви бренду банку на Sense Bank.

Співвласник Альфа-Банку Україна Михайло Фрідман надіслав листа регуляторним органам Князівства Монако з проханням санкціонувати часткове розморожування коштів на його рахунках у Монако для докапіталізації фінустанови на мільярд доларів.

Акціонери Альфа-Банку Україна заявили про готовність докапіталізувати його на 1 млрд доларів, або у разі рішення Кабміну чи НБУ щодо необхідності передачі контролю над банком державі чи іншому акціонеру, готові подарувати його акції.

Після накладання санкцій на російських акціонерів "Альфа-Банку" НБУ відсторонив їх від управління та призначив незалежним довіреним представником болгарського економіста Сімеона Дянкова. Згодом він заявив, що банк змінить назву, адже "не хоче мати нічого спільного з країною-агресором".

"Альфа-Банк" віднесений Національним банком до системно важливих. У ньому зберігається 48 млрд грн депозитів фізосіб (6% від усіх депозитів в українських банках) і 24 млрд грн коштів підприємств. Банк обслуговує 2,6 млн фізосіб, 55 тис. юридичних і 88 тис. ФОПів.

Як зазначається на сайті НБУ, через зареєстровані на Кіпрі ABH Holdings S.A та ABH Ukraine Limited бенефіціарами банку є російський бізнесмен Андрій Косогов (40,96%), Пьотр Авен (12,4%), Міхаіл Фрідман (32,86%). Також частки мають італійська банківська група UniCredit (9,9%) та Марк Фоундейшен з дослідження ракових захворювань (3,87%).

РНБО 30 вересня ухвалила рішення про запровадження нових пакетів санкцій проти фізичних та юридичних осіб, які причетні до розв’язування агресивної війни проти України чи які підтримують путінський режим. У списку, зокрема, співвласник "Альфа груп" Михайло Фрідман.

Читайте також: Мільярд доларів, зустрічі в ОП з міністрами та непублічні штрафи. Як Альфа-банк хоче зберегти статус-кво в Україні

Економічна правда

Реклама: