"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Попри уповільнення інфляції, необхідні додаткові підвищення ставок – ФРС США

Четвер, 11 серпня 2022, 10:05 -

Уповільнення інфляції в США можливо, відкрило можливість ФРС знизити темпи майбутніх підвищень ставок, але у ФРС не залишають сумнівів у тому, що продовжуватимуть посилювати монетарну політику, доки ціновий тиск повністю не буде подолано.

Про це пише Reuters.

Так, президент Федерального резервного банку Міннеаполіса Ніл Кашкарі заявив, що ФРС "дуже-дуже далеко" від оголошення перемоги над інфляцією, попри хороші новини в інфляційному звіті від Міністерства праці у середу.

Кашкарі сказав, що він "не бачить нічого, що змінило б" необхідність підвищення облікової ставки ФРС до 3,9% до кінця року та до 4,4% до кінця 2023 року.

Реклама:

Зараз ставка перебуває в діапазоні 2,25%-2,5%.

Президент ФРС Сан-Франциско Мері Дейлі в інтерв'ю Financial Times також попередила, що для центрального банку США занадто рано "оголошувати перемогу" у боротьбі з інфляцією.

Проте Дейлі сказала, що підвищення ставки на 0,5 в.п. було її "базовим рівнем", але не виключила третє поспіль підвищення ставки на 0,75% на наступному засіданні Центробанку у вересні.

Реклама:

Називаючи інфляцію "неприйнятно" високою, президент ФРС Чикаго Чарльз Еванс сказав, що вважає, що ФРС, ймовірно, доведеться підняти облікову ставку до 3,25%-3,5% цього року та до 3,75%-4% до кінця наступного року.

Тим не менш, за його словами, звіт Міністерства праці є першим "позитивним" показником інфляції відтоді, як ФРС у березні почала поступово підвищувати процентні ставки.

Після інфляційного звіті Міністерства праці США трейдери вважають підвищення ставки на 0,5 в.п. у вересні найбільш імовірним сценарієм.

На ринку акцій також сподіваються на менш агресивну політику Центробанку - індекс S&P 500 піднявся на 2,1%.

Фінансові ринки наразі оцінюють, що ставка сягне 3,75% до кінця року із її зниженням наступного року.

Кашкарі назвав цей сценарій нереалістичним і сказав, що у ФРС "єдині" у своїй рішучості знизити інфляцію до цілі у 2%.

Нагадуємо:

У липні споживча інфляція у США сповільнилась до 8,5% порівняно з липнем минулого року (у червні показник сягнув рекордних з листопада 1981 року 9,1%).

Федеральний резерв США вдруге поспіль підвищив ключову ставку одразу на 75 базисних пунктів до діапазону 2,25%-2,5%, з метою приборкати дедалі швидшу інфляцію в країні.

Інфляція у Сполучених Штатах перевищила прогнози економістів та зросла до 9,1% – це найвищий показник з 1981 року. Як наслідок, ринок припускав, що ФРС у липні могла підвищити облікову ставку одразу на 100 базисних пунктів.

Представники ФРС заявляли, що хочуть досягти діапазону ставки від 3,25 до 3,5% до кінця року. Інвестори наразі очікують побачити дещо більший діапазон від 3,5% до 3,75% до кінця року.

Минулого місяця Федеральна резервна система підвищила ключову ставку на 0,75 процентного пункту до діапазону 1,5-1,75%. Це стало найбільшим одномоментним підвищенням процентних ставок із 1994 року, і спричинило не лише обвал ринків через страх рецесії, але й активне зміцнення долара проти інших валют.

Економічна правда

Реклама: