"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Власники єврооблігацій "Нафтогазу" не погодились на відтермінування виплат: до дефолту залишилось 8 годин

Понеділок, 25 липня 2022, 13:51 -
 
Hennadii Minchenko/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

Тримачі євробондів НАК "Нафтогаз України" відмовились погоджуватись на відтермінування виплат на два роки.

Про це йдеться у біржовому повідомленні компанії, передає "Інтерфакс-Україна".

Зазначається, що власники єврооблігацій не прийняли Запит на згоду про відтермінування виплат, який компанія сформулювала близько двох тижнів тому.

У свою чергу НАК планує вийти з новою пропозицією у зв'язку із забороною уряду на проведення виплат за наявними умовами та дорученням їх змінити.

Реклама:

"Із моменту запуску Запиту згоди "Нафтогаз" веде конструктивні обговорення з власниками облігацій. У світлі постанови Кабінету Міністрів №625 від 21 липня, яка наказує "Нафтогазу" укласти нову угоду… на умовах, відмінних від умов, запропонованих у Запиті згоди, та обмежує подальші дії "Нафтогазу" без окремого затвердження Кабінетом Міністрів, (...) "Нафтогаз" очікує сформулювати нову пропозицію", – йдеться у біржовому повідомленні.

Крім цього, пресслужба НАК повідомила, що компанія має на рахунках необхідну суму для виплати за єврооблігаціями.

"У своїх зверненнях до уряду національна компанія повідомила про те, що на рахунках компанії є кошти для здійснення виплат, а також про можливі ризики для неї та для держави загалом у разі "суворого дефолту" (порушення зобов'язань із виплат), який настане, якщо уряд не погодить "Нафтогазу" виплату власникам облігацій", – йдеться у повідомленні.

Реклама:

Згідно з ним, оскільки пропозиція щодо відтермінування виплат за єврооблігаціями, зумовлена позицією уряду спрямувати ці кошти на імпорт газу, не підтримана власниками єврооблігацій, наявні умови щодо єврооблігацій зберігають чинність, і відповідні виплати основної суми заборгованості та відсотків мають бути отримані власниками облігацій 26 липня (у пільговий період).

На виконання рішення уряду від 21 липня та на виконання зобов'язань національної компанії з виплат за єврооблігаціями, 23 липня голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко звернувся до Кабміну за погодженням цих виплат.

"На момент виходу цього пресрелізу "Нафтогаз" не отримав погодження уряду і відповідно не може перерахувати кошти для виплат власникам облігацій", – констатується у повідомленні.

Нагадуємо:

12 липня НАК "Нафтогаз України" через емітента своїх єврооблігацій Kondor Finance plc звернувся до власників цих паперів на суму майже 1,5 мільярда доларів із пропозицією відстрочити виплати купонів на два роки. 

14 липня з таким проханням компанія звернулась до всіх міжнародних кредиторів.

Власників облігацій НАК "Нафтогаз України" закликали відхилити запит компанії на дворічне відтермінування виплат за боргами.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента НАК "Нафтогаз України" з "CCC" до "C" після того, як компанія запросила згоду на дворічну відстрочку виплат за своїми єврооблігаціями.

Голова правління компанії Вітренко заявив, що НАК був змушений звернутися до тримачів євробондів із пропозицією про добровільне відстрочення виплат за паперами на два роки у зв'язку з рішенням уряду накопичити до майбутнього опалювального сезону 19 млрд куб. м – на ці цілі треба було знайти близько 8 мільярдів доларів.

Кабінет Міністрів зобов’язав НАК "Нафтогаз України" узгоджувати з урядом будь-які дії щодо виконання боргових зобов’язань та незадовільно оцінив роботу правління компанії.

Наразі на ринку перебувають в обігу три випуски єврооблігацій "Нафтогазу", всі вони були розміщені у 2019 році: у липні – трирічні на 335 млн доларів під 7,375% та п'ятирічні на 600 млн євро під 7,125%, а у листопаді – 7-річні на 500 млн доларів із прибутковістю 7,625%.

Дата погашення випуску на 335 млн доларів – 18 липня 2022 року.

"Нафтогаз" пропонує виплатити всі купони за єврооблігаціями-2022 та 2024 19 липня 2024 року і того ж дня погасити єврооблігації-2022.

А купони за єврооблігаціями-2026 НАК хотів би виплатити 8 листопада 2024 року.

Реклама: