Fitch знизив рейтинг "Нафтогазу" через прохання відстрочити платежі за боргами

П'ятниця, 15 липня 2022, 13:00 -

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента НАК "Нафтогаз України" з "CCC" до "C" після того, як компанія запросила згоду на дворічну відстрочку виплат за своїми єврооблігаціями.

Про це йдеться у повідомленні агентства.

Fitch пише, що російське вторгнення в Україну вплинуло на діяльність "Нафтогазу" і поставило під сумнів фінансові прогнози агентства щодо діяльності компанії.

"Позиція компанії з ліквідності дуже слабка і, зокрема, пов'язана з необхідністю купувати на ринку додаткові обсяги природного газу до зимового сезону", – зазначає рейтингове агентство.

Реклама:

"Нафтогаз" отримав фактичні інструкції від уряду закупити та імпортувати природний газ обсягом до 5,6 млрд куб. м. У поточних цінах це коштуватиме приблизно 8 млрд доларів, що, ймовірно, значно перевищує поточний залишок коштів "Нафтогазу". У контексті цієї вимоги та слабкої ліквідності "Нафтогазу" Fitch вважає, що запит згоди було проведено, щоб уникнути дефолту", – наголошується в релізі.

Воно прогнозує, що потреби внутрішнього споживання України, як і раніше, значною мірою задовольнятимуться за рахунок внутрішнього виробництва, а імпорт здійснюватиметься лише в помірних кількостях, проте вказує на ризик того, що ключова виробнича чи транспортна інфраструктура може бути пошкоджена або стати недоступною, оскільки військові атаки продовжуються і їх важко передбачити.

Агентство додає, що збір дебіторської заборгованості погіршується, проте наразі неможливо оцінити потенційний вплив цього погіршення на грошові потоки та ліквідність "Нафтогазу".

Реклама:

Fitch, ймовірно, зменшить рейтинг Нафтогазу до "RD" (обмежений дефолт) після виконання угоди, після чого проведе ще одну переоцінку компанії.

Економічна правда

Реклама: