У "Нафтогазі" прокоментували можливий дефолт і пропозицію відтермінувати платежі за єврооблігаціями

Вівторок, 19 липня 2022, 12:01 -
 
SERGEI SUPINSKY/AFP via Getty Images

НАК "Нафтогаз України" був змушений звернутися до тримачів євробондів із пропозицією про добровільне відстрочення виплат за паперами на два роки у зв'язку з рішенням уряду накопичити до майбутнього опалювального сезону 19 млрд куб. м – на ці цілі треба було знайти близько 8 мільярдів доларів.

Про це заявив голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко в ефірі телемарафону, передає "Інтерфакс-Україна".

"Виходячи з реального падіння обсягів споживання, нам достатньо було б мати у підземках до початку опалювального сезону 15 млрд куб. м – це навіть із деяким запасом. Але уряд встановив найвищу планку – 19 млрд куб. м", – сказав очільник регулятора.

Він пояснив, що у варіанті 15 млрд куб. м компанії потрібно було б імпортувати близько 1 млрд куб. м, а потім ще в четвертому і в першому кварталі під час опалювального сезону.

Реклама:

А в обраному урядом варіанті 19 млрд куб. м "Нафтогаз" практично не залежить від імпорту в четвертому та першому кварталах і "може підстрахувати енергетиків, якщо не зможуть забезпечити постачання вугілля, або інші ризики, які, найімовірніше, виникатимуть".

Вітренко додав, що в компанії розуміють побоювання уряду під час війни і працюють над пошуком фінансування, яке за поточними цінами оцінюється приблизно у 8 млрд дол.

Голова НАК зауважив, що компанія домовилась про нову кредитну лінію з ЄБРР на 300 млн євро, веде переговори з американськими DFC та USAID.

Реклама:

"Ми не говоримо, що входимо в дефолт... Просимо увійти в нашу ситуацію й добровільно перенести виплати", – зазначив Вітренко, коментуючи пропозицію власникам єврооблігацій.

За його словами, незважаючи на термін погашення облігацій та виплати відсотків 19 липня, є ще п'ять робочих днів пільгового періоду, протягом яких і очікується рішення кредиторів 21 липня та їхні збори 26 липня.

Нагадуємо:

12 липня НАК "Нафтогаз України" через емітента своїх єврооблігацій Kondor Finance plc звернувся до власників цих паперів на суму майже 1,5 мільярда доларів із пропозицією відстрочити виплати купонів на два роки. 

14 липня з таким проханням компанія звернулась до всіх міжнародних кредиторів.

Власників облігацій НАК "Нафтогаз України" закликали відхилити запит компанії на дворічне відтермінування виплат за боргами.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента НАК "Нафтогаз України" з "CCC" до "C" після того, як компанія запросила згоду на дворічну відстрочку виплат за своїми єврооблігаціями.

Наразі на ринку перебувають в обігу три випуски єврооблігацій "Нафтогазу", всі вони були розміщені у 2019 році: у липні – трирічні на 335 млн доларів під 7,375% та п'ятирічні на 600 млн євро під 7,125%, а у листопаді – 7-річні на 500 млн доларів із прибутковістю 7,625%.

Дата погашення випуску на 335 млн доларів – 18 липня 2022 року.

"Нафтогаз" пропонує виплатити всі купони за єврооблігаціями-2022 та 2024 19 липня 2024 року і того ж дня погасити єврооблігації-2022.

А купони за єврооблігаціями-2026 НАК хотів би виплатити 8 листопада 2024 року.

Реклама: