Рада НБУ висловила недовіру та догану заступникам голови Нацбанку з команди Смолія

Понеділок, 5 жовтня 2020, 17:15
 

Рада Національного банку оголосила догану та недовіру першим заступникам голови НБУ Катерині Рожковій та Дмитру Сологубу, які раніше працювали у команді ексголови регулятора - Якова Смолія звільненого у серпні.

Про це повідомив у Facebook голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

Данилишин пише, що на засіданні 5 жовтня орган вжив відповідні міри у зв’язку із порушеннями топ-менеджерами НБУ розпорядчих актів НБУ, Кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ, порушення вимог КЗпП України.

За словами джерела Інтерфакс-Україна голова Нацбанку Кирило Шевченко на засіданні Ради НБУ 2 жовтня також голосував за оголошення догани і винесення недовіри Рожкової і Сологубу.

Реклама:

Співрозмовник видання також уточнив, що два члени Ради НБУ утрималися під час ухвалення рішення про винесення догани, а решта проголосували - за, тоді як, голосуючи за висловлення недовіри, один член Ради утримався, ще один був проти, а решта таке рішення підтримали.

"Обидва рішення є незаконними, у Ради НБУ немає ніяких повноважень - виносити догану. Це адміністративні відносини, а вони (Сологуб і Рожкова - ред.) не є їх підлеглими", - вважає джерело.

Він додав, що питання про винесення недовіри був внесений на засідання членом Ради НБУ Віталієм Шапраном.

Нагадуємо:

Рада Національного банку відмовилися призначити Олега Чурія на посаду заступника голови НБУ терміном у 7 років. Раніше він обіймав цю посаду 5 років.

Раду НБУ впродовж багатьох років очолює Богдан Данилишин, який має перманентний конфлікт з правлінням НБУ. У 2019 році Рада НБУ визнала діяльність правління Національного банку в частині формування та реалізації валютно-курсової політики неефективною.

У відповідь Яків Смолій натякнув на синхронність тез Ради НБУ на чолі з Данилишиним та олігарха Ігоря Коломойського з його прибічниками. За словами Смолія, частина Ради НБУ безпідставно продукує негативну оцінку політиці НБУ.

Член Ради НБУ Віктор Козюк вважає, що Рада НБУ втягнута в політичні протистояння

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
504 error