BofA погіршив прогноз росту економіки України у цьому році із 4,5% до 3%

Вівторок, 16 листопада 2021, 16:30
 
SERGEI SUPINSKY/AFP VIA GETTY IMAGES

У Bank of America погіршили прогноз росту економіки України у 2021 році із 4,5% до 3%, що може спричинити невиплату за ВВП-варантами в 2023 році і збільшує ймовірність викупу купонів Мінфіном.

Про це йдеться в огляді BofA Global Research, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми знижуємо наш прогноз зростання реального ВВП до 3% цього року й відзначаємо подальші ризики зниження навіть при такому консервативному прогнозі", - підкреслюють аналітики.

Відповідно до матеріалів BofA, якщо ріст реального ВВП не перевищить 3% в 2021 році, виплати за ВВП-варрантами не відбудуться другий рік поспіль, що саме по собі може знизити ринковий апетит до інструменту.

Реклама:

Водночас аналітики додають, що перегляд прогнозу росту надасть лише незначний негативний вплив на оцінку справедливої вартості, яка наразі становить близько 95-100 б.п., а очікуване більш сильне зростання в 2022 році дозволить це дещо компенсувати.

"Однак ми також відзначаємо, що при ринковій вартості інструменту нижче номінальної ймовірність викупу може почати збільшуватися", - резюмує BofA.

Аналітики додають, що, враховуючи різке уповільнення росту економіки у 3 кварталі до 2,4% за попередніми даними Держстату, реальний ВВП за підсумками січня-вересня складе близько 2% у річному вимірі.

"Щомісячні дані з липня вказали на широкомасштабне уповільнення всіх основних показників внутрішнього попиту: роздрібних продажів, будівництва, промислового виробництва та інших", - йдеться в огляді.

"Ми відзначаємо, що українська економіка все ще може отримати імпульс від рекордного врожаю в цьому році, що може означати трохи більш сильне зростання в четвертому кварталі 2021 року.

Однак висока волатильність базової статистики компонентів ВВП, а також обмеження у зв'язку з пандемією можуть створити додаткові ризики уповільнення зростання в жовтні-грудні", - стверджують аналітики.

При цьому, більш низьке зростання економіки в 2021 році зумовить "дещо більш сильне зростання в 2022 році".

Утім, основними перешкодами на шляху до відновлення в наступному році є уповільнення темпів зростання китайської економіки і ймовірні високі витрати на електроенергію, додає BofA.

Більше про те, як працюють державні варранти, скільки вони можуть коштувати економіці та як уряд збирається уникнути боргової кризи читайте у статті ЕП: Україна вперше заплатила за зростання економіки. Що таке ВВП-варанти Яресько та скільки вони коштуватимуть країні?

Читайте також: Гірка цукерка: як Україна буде розраховуватись за ВВП-варантами Яресько і Яценюка

Нагадаємо:

За правилами варрантів, Україна не платить кредиторам, якщо економіка зростає повільніше, ніж 3%. При зростанні ВВП від 3% до 4% на рік кредитори можуть розраховувати на 15% цього одного відсотка зростання.

Європейський банк реконструкції та розвитку зберіг свій прогноз росту економіки України на 2021 рік на рівні 3,5%, а також прогнозує такий самий темп росту ВВП у 2022 році.

У своєму червневому прогнозі ЄБРР також очікував зростання економіки України у 2021-2022 роках на рівні 3,5%.

Водночас Національний банк України погіршив свій прогноз зростання економіки з 3,8%, як очікувалося влітку цього року до 3,1%.

У другому кварталі 2021 році ВВП України виріс на 5,4% порівняно з відповідним періодом 2020 року.

У ІІІ кварталі 2021 року реальний внутрішній валовий продукт (ВВП) України уповільнив зростання до 2,4% у річному вимірі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: