Нацбанк погіршив прогноз зростання ВВП у 2021 році до 3,8%

Четвер, 15 квітня 2021, 14:30
 

Через втрати економіки, пов'язані з посиленням і продовженням карантинних обмежень, НБУ погіршив прогноз зростання ВВП у 2021 році з 4,2% до 3,8%.

Про це під час брифінгу заявив голова НБУ Кирило Шевченко.

"За нашими оцінками, у 1 кварталі 2021 року ВВП України дещо скоротився. По-перше, на це вплинуло запровадження нових карантинних обмежень, яке призвело до пригнічення ділової активності.

По-друге - ефект від нижчих минулорічних врожаїв, що позначився на показниках сільського господарства, харчової промисловості та вантажообороту. По-третє, відновлення економіки стримували посилення конкуренції на окремих зовнішніх ринках та розширення торговельних обмежень з боку Росії. Крім того, складніші погодні умови в січні-лютому послабили показники будівництва та транспорту", - розповів Шевченко.

Реклама:

За його словами, починаючи з 2 кварталу, економіка України повернеться до стійкого зростання.

"Головним рушієм і надалі залишатиметься споживчий попит. В умовах пожвавлення світової економіки та подальшого прогресу в боротьбі з пандемією поволі збільшуватиметься й інвестиційний попит.

Через втрати економіки, пов’язані з посиленням та подовженням карантинних обмежень, ми погіршили прогноз зростання ВВП у 2021 році з 4,2% до 3,8%. У 2022-2023 роках зростання економіки буде близьким до 4%", - підкреслив він.

При цьому, очікується, що поточний рахунок платіжного балансу в 2021 році буде зведено з незначним дефіцитом через зростання внутрішнього попиту та менш сприятливі умови торгівлі.

"У 2022-2023 роках дефіцит поточного рахунку відчутно розшириться.

На це впливатимуть передусім: менш сприятливі умови торгівлі для експортерів аграрної та металургійної продукції; очікуване зниження доходів від транзиту газу; подальше зростання споживчого та інвестиційного імпорту в умовах повноцінного відновлення від коронакризи світової та української економіки", - додали в НБУ.

У регуляторі підкреслили, що основним припущенням, яке правління НБУ бере до уваги, залишається продовження співпраці з МВФ.

"Ми очікуємо подальшого прогресу України в перемовинах із МВФ. Співпраця з МВФ та іншими міжнародними партнерами посилює спроможність уряду підтримати економіку під час кризи та сприятиме проходженню піку боргових виплат восени.

Завдяки цій співпраці міжнародні резерви України у 2021-2023 роках перебуватимуть на достатньо високому рівні - від 29 до 30 млрд дол", - заявили в Нацбанку.

Ключовим ризиком для макропрогнозу у Нацбанку назвали посилення карантину в Україні та в світі, а також низькі темпи вакцинації в країні.

"Нові хвилі пандемії змусили країни повертатися до посилення карантинних обмежень у першому кварталі 2021 року.

Попри часткову адаптацію бізнесу до нових умов, це сповільнює відновлення ділової активності. Низький темп вакцинації в Україні створює додатковий ризик майбутніх економічних втрат за одночасного посилення інфляційного тиску в умовах відновлення глобальної економіки", - йдеться у повідомленні.

За словами голови НБУ, актуальними також є інші ризики:

  • ескалація військового конфлікту на сході країни чи її кордонах;
  • волатильність на глобальних ринках капіталу;
  • різке погіршення умов торгівлі.

Нагадуємо:

Правління Національного банку ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 7,5% річних.

Аналітики J.P. Morgan підтвердили прогноз росту ВВП України у 2021 році на 5,6% та очікують підвищення облікової ставки до 7%.

МВФ оновив прогнози розвитку економіки на найближчі роки та покращив оцінку світової економіки до 6% у 2021 році, водночас щодо України Фонд очікує зростання ВВП на 4%.

Світовий банк підвищив прогноз зростання валового внутрішнього продукту України в 2021 році з 3% до 3,8%.

Реальний ВВП України скоротився на 4% у 2020 році, номінальний ВВП, тобто у фактичних цінах, становив 4,194 трлн грн.

У Мінекономіки зберігають прогноз росту економіки України у 2021 році на 4,6% ВВП.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: