Експосадовець УЗ заявив, що наглядова рада без пояснень зупинила реформу 

П'ятниця, 19 березня 2021, 13:06
 

Колишній топменеджер УЗ Іраклі Езугбая заявив, що у лютому наглядова рада підприємства без пояснень вирішила зупинити структурну реформу щодо формування вертикалей.

Про це він розповів в інтерв’ю Liga.net.

Раніше Езугбая обіймав посаду директора з комерційної роботи та логістики Укрзалізниці та мав курувати філію вантажних перевезень УЗ Карго.

За його словами, наглядова рада у листопаді погодила впровадження реформи, яка згодом розпочалася. Зокрема, у січні Мінінфраструктури запустило розділення компанії на УЗ Карго (вантажні перевезення) та УЗ Інфра (оператор інфраструктури).

Реклама:

Проте на початку лютого процес розділення було зупинено наглядовою радою

"Попри всі конструктивні дії менеджменту, я побачив бажання наглядової ради і частини приватного ринку максимально уповільнити процес реформування", – заявив він в інтерв’ю виданню. "Заявою про відхід з посади, вирішив звернути увагу ринку, що цей процес завдає шкоди інтересам держави і розвитку економіки країни".

Як пояснив Езугбая, затягування реформи стало причиною того, що цьогоріч зросли лише пасажирські тарифи, а не вантажні. За словами експосадовця, команда розробила тариф за доступ до інфраструктури, який готовий до публічного обговорення.

"Він є істотною частиною реформи. Це – уніфікований тариф за тонну кілометр. Він збільшує собівартість станом на сьогодні, але є справедливим і обґрунтованим", – додав Езугбая.

Він зазначив, що методологія, за якою сьогодні формуються тарифи, суперечить директивам ЄС, які не дозволять кроссубсидіювання. Та наразі вантажні перевезення дотують пасажирські і виробничі напрямки.

"Реформування на бізнес вертикалі з поділом рахунків доходів і витрат та активів є інструментом для вирішення проблеми … Тобто другий підняти тариф можна після реформи. Нюанс в тому, що реформа зупинилася без пояснення", – підсумував колишній директор з комерційної роботи.

Нагадуємо:

Директор з комерційної роботи та логістики Укрзалізниці Іраклі Езугбая вирішив піти у відставку у зв’язку з повільним реформуванням підприємства та травлею керівництва УЗ.

Кабмін на засіданні 17 березня підтримав дострокове припинення повноважень голови правління Укрзалізниці Володимира Жмака.

АТ "Укрзалізниця" планує завершити формування філії "УЗ Карго", що займатиметься вантажними перевезеннями, до липня цьогоріч.

В рамках структурної реформи Укрзалізниці підприємство поділили на оператора інфраструктури "УЗ Інфра" та філію вантажних перевезень "УЗ Карго".

Перепідпорядкування компанії і виділення 4-х вертикалей планують провести до кінця 2021 року. Крім бізнес-вертикалі вантажоперевезень, в майбутній холдинг ввійдуть - пасажирська, виробнича і інфраструктурна.

АТ "Укрзалізниця" буде створювати окрему бізнес-вертикаль вантажоперевезень в ході реформування компанії і перепідпорядкування підрозділів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: