"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кредитів за держгарантіями видали на 166 мільйонів у перший місяць

Понеділок, 15 березня 2021, 12:57
 

З лютого банки почали видавати кредити, що частково забезпечені державними гарантіями – станом на 1 березня їх видали 166,15 млн гривень.

Про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

У лютому 2021 року 4 банки почали надавати кредитування у рамках портфелів кредитів, боргові зобов'язання за якими частково забезпечені державними гарантіями. Програма зосереджена на кредитуванні малого та середнього бізнесу.

Станом на 01.03.2021 укладено 69 договорів на суму 166,15 млн гривень. Водночас, зазначили у відомстві, зобов’язання за основним боргом, що частково забезпечені державними гарантіями на портфельній основі, становили 78,44 млн гривень.

Реклама:

Найбільше кредитів видав "Приватбанк" – 59 на загальну суму 72 млн гривень. Серед регіонів за сумою виданих кредитів по програмі лідирують Одеська та Дніпропетровська області - 42 і 35 млн грн відповідно. Щодо діяльності позичальників, 63% кредитів надано у сфері оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспорту.

 
 

Нагадаємо:

Портфельні гарантії – це зобов'язання держави погасити перед банком до 80% кількох кредитів (кредитного пулу) підприємця, якщо він збанкрутує. 

Передбачається, що державні гарантії на портфельній основі надаватимуться в межах 3% від планових доходів загального фонду держбюджету або близько 30 млрд грн. З них левова частка дістанеться "Укравтодору".

У програмі уряду по державним гарантіям під кредити для мікро- і малого бізнесу взяли участь 11 банків: з держбюджету за 2020 рік виділили майже 4 млрд грн, а портфель таких кредитів може сягнути 7,8 млрд грн.

Державний "Укргазбанк" видав перший в Україні кредит, який забезпечений портфельною гарантією від держави - кредит у розмірі 1,5 млн грн терміном на 2 роки отримав підприємець з Чернівецької області  для розширення свого виробництва.

Державний "Укрексімбанк" почав кредитування бізнесу із залученням держгарантій на портфельній основі.

Раніше Приватбанк відкрив кредитування підприємців та МСБ за програмою державних гарантій.

3 вересня Верховна Рада підтримала законопроєкт №3659-д про надання державних гарантій на портфельній основі. 

Читайте детальніше: Чи "дотисне" Зеленський банки: в уряді придумали альтернативу кредитам "5-7-9%"

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: