Кредити за портфельними держгарантіями видаватимуть 11 банків

П'ятниця, 12 березня 2021, 11:50
 

У програмі уряду по державним гарантіям під кредити для мікро- і малого бізнесу взяли участь 11 банків: з держбюджету за 2020 рік виділили майже 4 млрд грн, а портфель таких кредитів може сягнути 7,8 млрд грн.

Про це йдеться у статті видання "Український капітал".

Зазначається, що кошти на державні гарантії розподілилися між банками, які пройшли відбір на участь у програмі.
"Загальна сума державних гарантій фактично розподілена між 11 банками в обсязі 3,9 млрд грн.

Таким чином, у період максимального використання банками державних гарантій за програмою, кредитний портфель, що частково покритий такою гарантією, може складати до 7,8 млрд грн за програмою 2020 року", - заявили в Укрексімбанку на запит видання.

Реклама:

Сума виділенної гарантованої позики: Ощадбанк - 1 млрд грн, "Укрексімбанк" - 800 млн грн, "Укргазбанк" - 500 млн грн, Приватбанк - 400 млн грн, Таскомбанк - 280 млн грн, банк "Восток" - 250 млн грн, "ОТП Банк" - 250 млн грн, "Піреус банк МКБ" - 150 млн грн, "Львів" - 105 млн грн, "Банк Альянс" - 100 млн грн, "Кредитвест банк" - 95 млн грн, усього - 3,93 млрд грн.

"Граничний обсяг держгарантій для банків встановлював уряд, в списку якого були також присутні банк "Південний" та "Міжнародний Інвестиційний Банк". Вони не підписали контракти та випали зі списку Казначейства за 2020 рік", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

Державний "Укргазбанк" видав перший в Україні кредит, який забезпечений портфельною гарантією від держави - кредит у розмірі 1,5 млн грн терміном на 2 роки отримав підприємець з Чернівецької області  для розширення свого виробництва.

Державний "Укрексімбанк" почав кредитування бізнесу із залученням держгарантій на портфельній основі.

Раніше Приватбанк відкрив кредитування підприємців та МСБ за програмою державних гарантій.

3 вересня Верховна Рада підтримала законопроєкт №3659-д про надання державних гарантій на портфельній основі. 

Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо надання державних гарантій на портфельній основі та фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян житлом.

Портфельні гарантії – це зобов'язання держави погасити перед банком до 80% кількох кредитів (кредитного пулу) підприємця, якщо він збанкрутує.

Передбачається, що державні гарантії на портфельній основі надаватимуться в межах 3% від планових доходів загального фонду держбюджету або близько 30 млрд грн. З них левова частка дістанеться "Укравтодору".

"МСБ готові гарантувати близько 5 млрд грн, враховуючи певні обмеження. Буде вибірка чи ні – треба дивитися. Це новий інструмент, ми запускаємо його фактично "з коліс" за два місяці від ідеї до реалізації", – сказав в інтерв'ю "РБК-Україна" міністр фінансів Сергій Марченко.

Читайте детальніше: Чи "дотисне" Зеленський банки: в уряді придумали альтернативу кредитам "5-7-9%"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: