"Доступна іпотека 7%": стало відомо, скільки витратить держава на компенсації

П'ятниця, 26 лютого 2021, 17:06
 

За програмою "Доступної іпотеки 7%", до якої 26 лютого долучилися перші 7 банків, Фонд розвитку підприємництва витратить 300 мільйонів гривень на компенсації.

Про це очільник Фонду розвитку підприємництва Андрій Гапон розповів на пресконференції до підписання договорів з банками 26 лютого.

Він пояснив, що всього на Фонд розвитку підприємництва (ФРП) цьогоріч виділено 2 мільярди гривень, з яких 300 мільйонів спрямовані під компенсації за "Доступною іпотекою".

"Тобто на цю суму можемо розраховувати, потім можлива докапіталізація, якщо потрібно - це ж, все таки, пілотний проєкт, - пояснив Гапон. Нам треба буде зібрати дані по тому, скільки людей захоче скористатися, скільки буде відмов, чому - ми будемо чекати результатів".

Реклама:

Заступник міністра фінансів з питань євроінтеграції Юрій Драганчук додав, що 2 мільярдів гривень ФРП вистачить і на кредити "5-7-9%", і на компенсацію відсотків за іпотечними кредитами.

"Не може бути сумнівів. Якщо потрібні будуть додаткові вливання капіталу, будемо розглядати. Але по нашим розрахунках достатньо", - підсумував він.

Зокрема, міністр фінансів Сергій Марченко пояснив, чому програму адмініструє саме ФРП. За його словами, уряд спирався на досвід програми кредитування "5-7-9%", "аби запустити швидке рішення".

"Звичайно, у нас є Державна іпотечна установа, створена інша компанія [Українська фінансова житлова компанія - ЕП]. Ми працюємо над тим, щоб ці механізми теж працювати. Але для того, щоб було швидко, якісно і надійно, це саме програма "5-7-9%", тому ми пішли саме цим шляхом", - пояснив очільник Мінфіну.

Нагадаємо:

26 лютого Фонд розвитку підприємництва та 7 банків підписали договори щодо участі у програмі "Доступна іпотека 7%".

Міністр фінансів Сергій Марченко підписав статут "Української фінансової житлової компанії", що буде забезпечувати роботу ринку іпотечного кредитування.

У Мінфіні планують у рамках програми "Доступна іпотека під 7%" видати у 2021 році 5 млрд грн кредитів для 5 тисяч сімей.

Відшкодування за іпотекою під 7% стане доступною з 1 березня, водночас, уряд працюватиме над можливість іпотечного кредитування під 5% у 2021 році.

Витрати бюджету на компенсацію відсоткової ставки за нещодавно ухваленою програмою "Доступної іпотеки" можуть сягати 5 мільярдів гривень за умови щорічного зростання іпотечного портфелю 30%.

Уряд затвердив постанову щодо "доступної іпотеки": ставку за кредитами визначили в межах 7% річних.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: