"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Марченко про відмову 2 міністрів підтримати проєкт бюджету: Вони протиставили себе всьому уряду

П'ятниця, 18 вересня 2020, 13:30
 

Голова МОЗ Максим Степанов та голова Мінекології Роман Абрамовський протиставили себе всьому уряду, не підтримавши проєкт держбюджету на 2021 рік.

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Я супроводжую вже третій бюджет через Кабмін, а до того був присутній на трьох інших бюджетних процесах під час роботи в Мінфіні. У моїй практиці не було випадків, коли міністри, всупереч політиці Кабміну, мали окрему позицію.

Бувало, що висловлювали застереження, під протокол озвучували побажання. Але не протиставили себе Кабміну", - підкреслив Марченко.

Реклама:

За його словами, МОЗ не готова запропонувати джерела фінансування 212 млрд грн додаткових витрат, на яких наполягає міністр Степанов.

"Держбюджет - це документ не Мінфіну, а всього уряду. Це - компроміс, який дозволяє вийти зі збалансованим бюджетом країни. Я думаю, жоден міністр не задоволений повністю витратами на свій сектор. Але це, перш за все, питання політичної відповідальності", - додав голова Мінфіну

"Мені складно прийняти аргумент: "Ми - проти, тому що нам потрібно 5% ВВП". МОЗ просить додатково 212 млрд грн. Покажіть, де їх взяти?", - сказав Марченко.

Він вважає, що резерви варто шукати в реформуванні та підвищенні ефективності міністерства.

"Це - неприємна дискусія, але правильна", - додав він.

"Ось дивіться: на ШВЛ передбачено 100 млн грн, в квітні постанову прийняли, в травні комітет з питань бюджету погодив. Зараз кошти не використані. Забезпечення готовності реагування лабораторних підрозділів - 650 млн грн передбачено, по касі пройшло 466,8 млн грн ... На закупівлю засобів індивідуального захисту передбачено 2,3 млрд грн - використано тільки 42,1 млн грн", - пояснив міністр.

Він вважає, що збільшення фінансування охорони здоров'я до 5% може статися в 2023 році внаслідок поступового підвищення цієї динаміки із закладених у 2021 році 4,2% ВВП.

Нагадаємо:

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що країна потребує рестарту, а проєкт бюджету-2021 можна назвати бюджетом можливостей для подальшого розвитку.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що серед основних пріоритетів проєкту держбюджету-2021 - підвищення мінімальної зарплати (на це передбачено 41,4 млрд грн), якісна освіта (+34 млрд грн), доступна медицина (+27,5 млрд грн), у тому числі 2,6 млрд грн на COVID-вакцинацію.

14 вересня Кабінет міністрів затвердив проєкт закону "Про Державний бюджет України на 2021 рік" і направив його на розгляд Верховної Ради.

Кабінет міністрів у проєкті державного бюджету на 2021-й рік заклав 270,35 мільярдів граничного обсягу дефіциту.

На засіданні 14 вересня проєкт держбюджету України на 2021 рік не підтримали два міністри: голова МОЗ Максим Степанов та очільник Мінекології Роман Абрамовський. 

Компанії-члени Європейської Бізнес Асоціації розкритикували проєкт держбюджету на 2021 рік, зокрема, вважають категорично неприйнятним збільшення податків та зборів задля збалансування бюджетних надходжень.

Читайте також: Бюджет 2021. Які зміни уряд запланував для українців на наступний рік

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: