Коломойський і Боголюбов виплатили 10 мільйонів фунтів судових витрат по Приватбанку

Середа, 13 листопада 2019, 15:47

Екс-власники Приватбанку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, а також їх компанії виплатили банку понад 10 мільйонів фунтів стерлінгів судових витрат за рішенням Апеляційного суду Лондона.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна", з посиланням на прес-службу Приватбанку.

"За рішенням Апеляційного суду від 15 жовтня 2019 року, який підтвердив наявність юрисдикції англійського суду розглядати позов Приватбанку щодо шахрайства, вчиненого за попередньою змовою осіб, проти пана Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, банк підтверджує, що відповідачі поки оплатили понад 10 млн фунтів стерлінгів витрат щодо слухання суду першої інстанції, в Високому суді Лондона в 2018 році і слухання апеляційної інстанції в Лондоні раніше в цьому році", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо:

Реклама:

Апеляційний суд Лондона і Уельсу задовольнив апеляційну скаргу Приватбанку на рішення суду першої інстанції, яким визнали справу банку проти його колишніх власників Коломойського і Боголюбова такою, яка не є у юрисдикції цього суду.

Слухання в Апеляційному суді Лондона у липні проходили у відкритому режимі 5 днів.

У грудні 2017 року ПриватБанк подав позов до Високого суду Лондона проти Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. та ZAO Ukrtransitservice Ltd, які ймовірно їм належать або перебувають під їхнім контролем.

Усі компанії-відповідачі фігурували у постановах Печерського райсуду Києва від 29 липня 2016 року, якими передбачається арешт низки рахунків у кіпрській філії ПриватБанку в рамках розслідування про повернення кредитів рефінансування НБУ на суму 19 млрд грн.

Детективна агенція Kroll за підсумками аудиту Приватбанку підтвердила, що фінустанова до її націоналізації в кінці 2016 року була об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум в 5,5 млрд доларів.

4 грудня 2018 р. суд визнав, що ПриватБанк подав позов, щоб отримати юрисдикцію суду Лондона на подачу позову проти Коломойського та Боголюбова.

Суддя аргументував висновок тим, що банк не надав прямого пояснення, чому він подав позов проти зазначених компаній у грудні 2017 року, і жоден з його аргументів, який був представлений пізніше, не є переконливим. Зокрема, деякі наведені банком підстави не могли бути представлені в грудні 2017 року, оскільки банк про них не знав.

При цьому суддя визнав наявність у банку обґрунтованих позовних вимогпроти Коломойського і Боголюбова як мінімум на кілька мільйонів доларів. Водночас він додав, що банк не має права підбирати прийнятну для себе судову інстанцію, у свою чергу, його екс-власники мають право захищати свої інтереси в Швейцарії, за місцем постійного проживання.

Разом з тим суд видав наказ про всесвітній арешт активів  екс-власників банку і зазначених шести компаній на суму більше 2,5 млрд доларів.

Суд також зобов'язав Коломойського і Боголюбова розкрити інформацію про всі свої активи обмеженому колу осіб, які безпосередньо беруть участь в розгляді справи.

Читайте також: 

Другий лондонський фронт: як Високий суд усмирив Коломойського і Боголюбова

Коломойський vs Приватбанк: що варто знати про липневу "битву на Темзі

Коломойський проти Приватбанку: хто кого перемагає в Лондонському суді

Коломойський двічі програє у справі Приватбанку. Що це означає?

Ключові судові справи щодо Приватбанку

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: