Українська правда
Економічна правда

Як зростуть всі комунальні тарифи (Інфографіка)

Чи замислювалися ви про те, що тарифи на опалення за останні 2,5 року зросли в 5,5-10 разів, а гаряча вода - в 4,8 разу? Ми не тільки задумалися, а й намалювали для вас серію наочних графіків про зростання комунальних тарифів.
ЕП — середа, 11 травня 2016
Наприкінці квітня Кабмін підвищив ціни на газ. З 1 травня в країні діє єдина ціна для населення та промисловості — 6 879 гривень за тис куб м. Для підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) ціна зросла в 2,28 разу. Раніше газ для них коштував 3004 гривні за тис куб м. Отже, зміна тарифів на послуги комунальників — підігрів гарячої води, опалення — була лише справою часу.

Заступник міністра Мінекономрозвитку Юлія Ковалів в ході засідання Кабміну, на якому підвищували ціни на газ, намагалася згладити кути, озвучивши ймовірний рівень зростання на 60%. Але вже тоді було зрозуміло, що це надто оптимістична і стримана оцінка.

Через тиждень це підтвердила і НКРЕКУ. 5 травня Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг, ухвалила, що з 1 липня 2016 року тарифи на теплову енергію та послуги центрального опалення підвищаться в середньому в країні на 75-90%. "Левова частка коригування пов'язана з рішенням уряду щодо ціни на природний газ, інше — перегляд заробітних плат відповідно до нового рівня мінімальних зарплат і рівня ЄСВ, зміна роздрібних тарифів на електроенергію, інше", — пояснив глава регулятора Дмитро Вовк.

5 травня НКРЕ ухвалила новий тариф для "Київенерго" — 1345 грн/Гкал за наявності лічильників обліку і 31,3 грн за кв м в місяць опалювальної площі - якщо немає квартирних або будинкових лічильників (зростання відповідно на 104% і 93%).

Як рахував регулятор? В загальній структурі витрат "Київенерго" при опаленні частка газу становить 72%. Відповідно його подорожчання в 2,28 разу, за рішенням Кабміну, призвело до того, що тариф на опалення зріс трохи менше, ніж удвічі.

Як дорожчає опалення

Інше питання: що таке ці 72% і що таке 100% — не знає ніхто. Ні "Київенерго", ні НКРЕКУ не розголошують детальну інформацію про структуру тарифу, обмежуючись лише абстрактними відсотками незрозумілих величин. До того, якими є насправді витрати "Київенерго", є чимало запитань у експертів і журналістів. .

Для абонентів "Єврореконструкціі" (частина лівого берега Києва) тариф буде трохи нижче — 1161,28 грн та 30,72 грн. Це пов'язано з тим, що на відміну від "Київенерго", який на 100% працює на газі, "Єврореконструкція" також використовує вугілля антрацитної групи. Це, якщо ми говоримо про опалення.

Що ж стосується послуг з надання гарячої води, то тут трохи інша арифметика. Частка газу в структурі витрат при підігріві гарячої води у "Київенерго" становить 62% (менше, ніж при опаленні). Відповідно ця послуга подорожчає не так сильно, як опалення — на 89% або з 40,92 грн за куб м до 77,67 грн. Тариф "Єврореконструкціі" зросте до 67,95 грн за куб м.

Як дорожчає гаряча вода

Зростають ціни для населення не тільки на газ, а й на електроенергію. П'ять етапів підвищення були затверджені ще на початку 2015 року. Ми вже пройшли три з них. Залишилося два — з 1 вересня2016 року і з 1 березня 2017 року.

До 2017 року ціна на електроенергію підвищиться в чотири рази. Як раніше писала "Українська правда", вартість на електроенергію зросла не тільки для населення.

НКРЕ також збільшила ціну, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. З 1 березня ДТЕК Ріната Ахметова, а також державна "Центренерго" продаватимуть електроенергію на ринку на 15-20% дорожче. З урахуванням ПДВ новий тариф для них становить близько 130 копійок за 1кВт/год. До цього - 118 копійок за 1кВт/год.

У той же час європейські ціни на оптову електроенергію, яку продають ТЕС в Німеччині і Чехії, становлять 2,2 євроцента за 1 кВт/год, або близько 60 копійок. При цьому європейські виробники платять ще за викиди CO2, чого не роблять українські енергетики.

Як дорожчає електроенергія

Інше

На цьому тлі дивовижна стабільність зберігається в сфері обслуговування житла (квартплата) і каналізації (водовідведення, яким займаються водоканали). За останній рік ці послуги, за даними Держстату, подорожчали в середньому в країні лише на 10-25%.