Украина впервые в истории не покупала газ для прохождения зимы. Можно ли назвать это победой?

Украина впервые в истории не покупала газ для прохождения зимы. Можно ли назвать это победой?

Что происходит с добычей газа в Украине и почему первую зиму без импорта голубого топлива трудно назвать победой.(укр)
Среда, 6 марта 2024, 14:15 -
Фото ua-energy.org

Україна роками ставила собі за мету збільшення видобутку газу та відмову від його імпорту. Для цього уряд та "Нафтогаз" розробляли стратегії, готували плани, малювали презентації та витрачали величезні кошти. З різних причин, у тому числі об’єктивних, до 2023 року досягти результату не вдавалося.

Останню зиму Україна вперше пройшла лише з власним газом. Утім, радіти цьому не доводиться. Річ у тім, що це відбулося не завдяки зростанню видобутку, а через війну, теплу погоду і суттєве скорочення споживання промисловістю та населенням. Наступної зими не все може скластися на користь України.

Завдяки чому країна може обійтися без імпорту газу в наступному опалювальному сезоні?

Шлях до відмови від імпорту

За часів президентства Віктора Януковича та його попередників питання збільшення видобутку газу в Україні навіть не обговорювалося. Тоді Київ покладався на довгострокові газові угоди з Москвою. Борги та знижки на блакитне паливо тодішня влада обмінювала на стратегічні підприємства і незалежність країни.

Реклама:

Навіть у розпал Революції гідності Янукович у Кремлі підписував зміни в газові угоди, які передбачали зниження вартості палива в обмін на відмову України від Угоди про асоціацію з ЄС.

Після втечі президента-зрадника до Росії та окупації нею Криму країна була змушена відмовитися від російського газу і перейти на закупівлю палива в країн ЄС. Оскільки його вартість там була вища, перед новою владою постало питання повної відмови від імпорту блакитного палива.

У 2016 році уряд затвердив "програму 20/20", яка передбачала збільшення видобутку газу до 27,6 млрд куб м до 2020 року. З них 20 млрд куб м мала забезпечити державна компанія "Укргазвидобування".

Одночасно планувалося зменшити потреби українських споживачів у цьому виді палива до рівня, який би відповідав видобутим обсягам, шляхом запровадження програм з енергоефективності. У підсумку чотирирічна урядова програма була провалена як щодо видобутку, так і стосовно споживання.

У 2020 році влада презентувала програму "Тризуб", однак результат виявився ще гіршим. Ситуацію з динамікою видобутку власного газу демонструють наведені нижче графіки.

 

За перші два роки дії "програми 20/20" видобуток у країні зріс на мізерні 900 млн куб м, після чого почав знижуватися. Наведені вище дані – це весь видобуток газу в Україні разом з приватними компаніями.

Після початку великої війни обсяги видобутку порівняно з 2021 роком скоротилися. В умовах російських обстрілів енергетичної інфраструктури позитивом можна вважати те, що його вдалося втримати. Як відомо, об’єкти газовидобутку також були цілями для ворожих атак.

Якщо ж розглядати динаміку видобутку в розрізі гравців ринку, то за два роки великої війни частка державного "Укргазвидобування" дещо зросла, а приватних компаній – скоротилася.

 

Так, якщо за підсумками 2021 року частка "Укргазвидобування" становила 69% від загального балансу, а на приватні компанії припадала чверть ринку, то у 2023-му частка державної компанії зросла до 74%, а приватного бізнесу – знизилася до 20%. "Укрнафта" при цьому стабільно тримала показник 6%.

З чим пов’язані такі зміни? За словами голови "Укргазвидобування" Олега Толмачова, очолювана ним компанія збільшила видобуток завдяки відкриттю нових родовищ і пошуково-розвідувальному бурінню.

"Від буріння ми отримали понад 1,2 мільярда кубометрів у 2023 році. 60% з них – це газ, який вдалося отримати від пошуково-розвідувального буріння. Це нові запаси, а не лише ущільнення мережі буріння на поточних родовищах, що "Укргазвидобування" робило роками. Цей газ – це нові ресурси.

У 2023 році ми відкрили родовища, швидко перерахували операційний план та капіталізувалися на цих відкриттях. Також у нас покращилася операційна ефективність буріння. Ми суттєво підвищили рівень проходки. Наприклад, у 2021 році проходка була на рівні 210 тисяч метрів, а у 2023 році – 326 тисяч метрів. Це дуже суттєво. Звертаю увагу, що ми багато бурили саме нові ресурси", – зауважує Толмачов.

Серед причин зниження показників приватних компаній учасники ринку називають заборону на експорт газу та зупинку видобутку на майданчиках компаній Smart Energy та "Укрнафтобуріння". Про це – нижче.

Перша зима на власному газі

1 березня голова "Нафтогазу" Олексій Чернишов повідомив, що Україна пройшла зиму 2023-2024 років, користуючись газом лише власного видобутку. "Історична подія. Десять років тому в це ніхто б не повірив. Два роки тому, коли почалася повномасштабна війна, у це теж складно було повірити", – наголосив Чернишов.

Завдяки чому це вдалося? Основна причина відсутності імпорту – суттєве скорочення споживання.

 

Споживання у 2021 році становило 28,7 млрд куб м, у 2023 році – 19,8 млрд куб м. Падіння – близько 30%.

"Основний обсяг, близько 4,8 мільярда кубометрів або 60%, втратила промисловість. Це означає, що значна частина економіки зупинилася, а це втрата робочих місць і податків", – пояснює співрозмовник ЕП в уряді.

На думку ексголови "Оператора ГТС" Сергія Макогона, оголошене "Нафтогазом" перше проходження зими завдяки газу власного видобутку більше схоже на маніпуляцію, ніж на реальну перемогу.

"Якщо це і сталося, то не завдяки значному збільшенню власного видобутку, а через значне падіння споживання газу. Власний видобуток стоїть на місці. "Укргазвидобування" трохи зростає, але на рівень 2020 року ще не вийшло. Приватні компанії продовжують скорочувати видобуток", – каже він.

Погоджується з ним експерт Геннадій Рябцев: "Через війну нашому населенню та промисловості не потрібна така кількість газу, як раніше, тому це не заслуга "Нафтогазу", а реалії воєнного часу".

Ще один важливий чинник, який дозволив зменшити споживання газу, – тепла погода.

"Уже друга зима виявилася аномально теплою, що дозволило уникнути проблем з електроенергією та газом. Якби температура була нижча, усе могло б скластися інакше, бо кожен градус збільшує споживання палива. Тоді, можливо, довелось би імпортувати газ", – вважає співрозмовник ЕП в одній з енергетичних компаній.

Наступна зима

Попри стабільне проходження зими, Україні вже варто готуватися до наступної і питання збільшення власного видобутку залишається пріоритетним.

"Ми все ще споживаємо більше, ніж видобуваємо, тому я не бачу приводів для святкування. Потрібно відновлювати промисловість і збільшувати видобуток, щоб знову не довелося імпортувати", – каже Макогон.

Найбільша компанія галузі "Укргазвидобування" вже озвучила свої плани. За словами Толмачова, у 2024 році до видобутку 2023 року додадуть 500 млн куб м газу або близько 4%.

У приватних компаніях ситуація інша. Через зупинку видобутку на майданчиках двох з них Україна втрачає сотні мільйонів кубометрів газу і зрушити це питання з мертвої точки не вдається.

У грудні контрольована державою компанія "Укрнафтобуріння" зупинила видобуток на одному з найбільших родовищ країни – Сахалінському. Причина – суди з Держгеонадрами у справі, яка триває майже 15 років. Через це держава щомісяця втрачає майже 50 млн куб м газу, прибуток від продажу якого міг би становити близько 500 млн грн. Ще 400 млн грн держава недоотримує у вигляді ренти, ПДВ та податку на прибуток.

Крім того, у квітні-травні група Smart Energy зупинила видобуток на трьох газоконденсатних родовищах – Островерхівському, Васищівському та Свистунківсько-Червонолуцькому. Держгеонадра зупинила спецдозволи цій компанії через розслідування СБУ щодо ексдепутата Вадима Новинського. За розрахунками консалтингової компанії ExPro, через це Smart Energy у 2023 році не видобула 135 млн куб м газу.

"Трохи абсурдна ситуація як для країни, що воює. Рахуємо ледь не кожен кубометр "Укргазвидобування" і при цьому зупиняємо дві успішні компанії. Вочевидь, треба знайти механізми відновлення видобутку на Сахалінському родовищі і на майданчиках Smart Energy. Вони точно є", – каже співрозмовник ЕП в уряді.

Реклама: