СПЕЦПРОЕКТ "Green Deal UA"
При поддержке Региональной газовой компании
Украина может получить до 20 млрд евро инвестиций на производство водорода

Украина может получить до 20 млрд евро инвестиций на производство водорода

Суббота, 21 ноября 2020, 16:36

У Водневій стратегії ЄС зазначається, що в Україні є потенціал для встановлення 10 ГВт потужностей з виробництва "зеленого" водню. Це дозволяє залучити у розвиток галузі до 20 млрд євро.

Про це, як повідомляє Kosatka.media, розповів під час круглого столу "Воднева економіка: Дорожня карта" виконавчий директор Державного агентства UkraineInvest Олексій Іванченко. 

"Україна має другий у Європі потенціал відновлюваної енергетики: Херсонська, Одеська, Миколаївська, Запорізька області здатні забезпечити половину потреб країн Євросоюзу в електроенергії, — зазначив він. — Наша газотранспортна мережа придатна для транспортування газової суміші з вмістом до 25% водню, а це 16 млн кубометрів водню зараз і ще 10 – протягом чотирьох років".

За оцінками експертів, Україна на сьогоднішній день має другий в Європі потенціал відновлюваної енергетики. Чотири регіони півдня-Херсонська, Одеська, Миколаївська, Запорізька області – здатні забезпечити половину потреб країн Євросоюзу в енергії. 

Реклама:

За оцінками Єврокомісії загальна кількість інвестицій у водень до 2030 року складе €430 млрд. 

На виробництво водню планується витратити €220 млрд, з яких 160 будуть спрямовані на отримання водню завдяки електроенергії сонячних і вітрових електростанцій.

Наразі в Міненерго розглядають можливість будівництва першого заводу з виробництва водню в Україні. Його планують звести до кінця 2021 року.