Почему НДФЛ нужно оставлять на местах

Почему НДФЛ нужно оставлять на местах

От перераспределения НДФЛ от военных местные бюджеты в последующие 15 месяцев лишатся около 120 млрд грн. (укр)
Среда, 13 сентября 2023, 17:59
исполнительный директор Всеукраинской ассоциации громад, председатель Всеукраинского конгресса фермеров

Ламати бюджетну децентралізацію - справа нехитра. Вчора Уряд схвалив зміни запропоновані Мінфіном до Бюджетного кодексу для фінансування сектору безпеки і оборони та розвитку оборонно-промислового комплексу.

Серед перелічених змін — спрямування військового ПДФО (податку на доходи фізичних осіб) у бюджети держорганів вже з 1 жовтня 2023 року. 

А це значить, що місцеві бюджети у наступні 15 місяців втратять доходів на 119,5 млрд грн.

Ініціатива Мінфіну щодо перерахування у 2024 році до державного бюджету ПДФО з військовослужбовців викликало серйозне занепокоєння у громадах.

Реклама:

Причиною таких намірів Уряду є надто великі диспропорції між доходами бюджетів різних громад – це зумовлено тим, що ПДФО з військовослужбовців йде до бюджетів тих громад, де зареєстровані чи дислокуються військові частини.

Система потребує запровадження іншого механізму із комплексним підходом до питання зміни порядку зарахування ПДФО. При визначенні місця сплати ПДФО для фізичних осіб, які постійно проживають у громаді, можна брати офіційне місце їх реєстрації. 

А щодо внутрішньо переміщених осіб, то їм можна дозволити декларувати своє місце проживання (це буде важливо також у контексті участі ВПО у місцевих виборах), а якщо особа його не декларує – також брати офіційне місце реєстрації. 

Або ж навіть поширити декларативний принцип на всіх громадян, як це є у багатьох європейських країнах.

Правління ВАГ абсолютною більшістю голосів сформувало узгоджену позицію щодо:

- незмінності пропорції зарахування ПДФО: 64 % ПДФО (у т.ч. з виплат військовим) має залишатися в бюджетах територіальних громад

- зміни принципу зарахування ПДФО: ПДФО (у т.ч. з виплат військовим) має зараховуватися до місцевих бюджетів за місцем проживання/реєстрації платників – фізичних осіб.

Позиція ВАГ ґрунтується на тому, що такий принцип зарахування ПДФО є найбільш справедливим, оскільки дозволить ліквідувати значні диспропорції між бюджетами громад в т.ч. сільських/міських, а отже – зняти напругу у відносинах між громадами та нівелювати аргументи Мінфіну, якими він обґрунтовує свою ініціативу щодо забирання усього ПДФО з військових (і не лише з військових!) до державного бюджету. 

Це дозволить громадам також підвищити прогнозованість бюджетних надходжень та ефективність витрачання бюджетних коштів.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: