Хакерський контрудар: на підтримку України Anonymous заблокувала урядові сайти агресора

Хакерський контрудар: на підтримку України Anonymous заблокувала урядові сайти агресора

Неділя, 27 лютого 2022, 13:25 -
twitter
У війні Росії проти України в кібернетичному просторі на сторону захисників стала група хактивістів Anonymous, які нанесли контрудар по агресору.

За вісім років війни, яку проти України розв'язала Російська Федерація у 2014 році, українські державні установи та організації багато разів ставали об'єктами нападу ворожих хакерів.

Про них "Економічна правда" неодноразово повідомляла. Нижче – три тексти, які в хронологічному порядку показують, як агресор випробовував на міцність системи захисту кіберсистеми.

Усі ці роки в багатьох українців виникало питання: чому ми лише відбиваємося від кібератак агресора і не завдаємо ударів у відповідь?

Відповідь проста: Україна не могла собі дозволити наймати хакерів для проведення таких операцій, тоді як кошти від продажу російських нафти та газу диктаторський режим Путіна легко направляв на агресивні дії проти українських установ та організацій.

Реклама:

Усе змінило масштабне вторгнення Росії на територію України.

Відкрита війна не залишила байдужими групу хактивістів Anonymous, які із 17:00 26 лютого заблокували найголовніші російські урядові сайти. Вранці 27 лютого не працювали такі сайти.

"Роскомнадзор" – головний орган країни-агресора, який заохочує пропаганду диктатора Путіна та карає всіх, хто виходить за межі логіки глави Кремля.

"Кремль" – сайт глави Російської Федерації – диктатора Путіна.

"Правительство" – сайт уряду країни-агресора.

"Дума" та "Рада федерації" (верхня палата) – сайти парламенту РФ, депутати якого незадовго до вторгнення в Україну надали диктатору Путіну всі повноваження на проведення військової операції.

"Госуслуги" – портал державних послуг.

"Федеральна антимонопольна служба".

"Портал державних послуг зіткнувся з безпрецедентними кібератаками 26 лютого, зафіксовано понад 50 DDoS-атак ємністю понад 1 терабайт", – констатує підпорядковане російській владі агентство ТАСС.

"Різні урядові веб-сайти РФ, включаючи Кремль, Державну думу та Міністерство оборони, знову не працюють", – повідомляє Netblocks, інтернет-обсерваторія, яка відстежує глобальні перебої в трафіках.

Відповідальність за кібератаку взяла на себе міжнародна мережа "хактивістів" (спеціалістів з кібербезпеки) Anonymous.

У своєму зверненні представники мережі повідомляють, що "поклали" сайти головних урядових установ РФ через те, що президент РФ Володимир Путін погрожує країнам (у повідомленні йшла мова про Фінляндію та Швецію), які прагнуть вступити до НАТО.

Anonymous також попереджають Путіна про свої наміри розкрити масштабні корупційні оборудки керівництва РФ. Крім того, вони вимагають від диктатора "поновити права українського народу й піти у відставку зі свого поста".

15 лютого сайти ключових державних і приватних українських банків, портал "Дія", сайт Міноборони України піддалися потужній DDoS-атаці. За попередніми даними СБУ, атака була організована на інфраструктурі Головного розвідувального управління РФ.

Група Anonymous створена у 2003 році кількома міжнародними активістами та хакерами. Anonymous виступає проти цензури в інтернеті, переслідування та нагляду. На знак протесту гурт зламував різні державні сайти.

Anonymous не має ні лідерів, ні керівної партії. Він покладається на колективну силу окремих учасників, що діють таким чином, що сукупний ефект приносить користь усім. Мережа складається з користувачів різних іміджбордів та інтернет-форумів.

The Low Orbit Ion Cannon (LOIC) – це інтернет-додаток, який Anonymous використовує для DDOS-атак.

Користувачі анонімно завантажують LOIC собі на комп'ютери і цим добровільно додають їх у ботнет, після чого комп'ютери використовуються для атак в AnonOps. Такі прийоми відповідають ідеалам групи.

Цікаво, чи вдадуться учасники Anonymous до подібних дій стосовно Білорусі, яку диктаторський режим Путіна використовує як сателіта, через територію якого, зокрема, здійснюється військова агресії проти України?

Реклама: